Dostupni linkovi

Uz Međunarodni akademski centar lakše do studija u SAD


Snimak zvanične internet strnice Međunarodnog akademskog centra
Snimak zvanične internet strnice Međunarodnog akademskog centra
U Beogradu je otvorena nova kancelarija Međunarodnog akademskog centra, obrazovne institucije koja radi uz podršku američke Vlade.

Veliki broj mladih iz Srbije, pokušava da se školuje u inostranstvu, što im je sada olakšano stabilizacijom prilika u zemlji, koju su devedesete unazadile na obrazovnom kao i na mnogim drugim poljima. Za razliku od ranijih generacija, kojima su vrata prestižnih svetskih univerziteta bila ili zatvorena ili ih je bilo veoma teško otvoriti, apliciranje je za studente iz Srbije danas mnogo lakše.

U tome im pomaže i Međunarodni akademski centar. Ambasadorka Amerike u Beogradu, Meri Vorlik, ukazala je da je preko 1000 studenata iz Srbije u prošloj godini pohađalo univerzitete u SAD.
Ambasadorka SAD: Činjenica da i u ovom trenutku 1000 studenata studira na univerzitetima u Americi, potvrđuje da je američko obrazovanje nešto što sebi možete priuštiti, ali i nešto za čim postoji potreba u Srbiji.

“Akademski centar je pokazao koliko su studenti iz Srbije uspešni u obezbeđivanju stipendija za školovanje u SAD. Prošle akademske godine je više od 1000 studenata pohađalo univerzitete u SAD. Činjenica da i u ovom trenutku 1000 studenata studira na univerzitetima u Americi, potvrđuje da je američko obrazovanje nešto što sebi možete priuštiti, ali i nešto za čim postoji potreba u Srbiji”, rekla je američka ambasadorka u Srbiji.

Među hiljadu studenata su Dušan i Tamara. On je upravo završio prvi semestar na Univerzitetu MIT kod Bostona, a Tamara studira u Ajovi.

“Drugačije je nego u Srbiji… Taj njihov koncept liberalnog studiranja gde mi biramo predmete koje ćemo slušati i tek na kraju prve godine se opredeljujemo šta ćemo tačno da studiramo. Imamo i stvarno vrsne profesore, eto meni je predavao jedan savetnik Baraka Obame, zatim prvi čovek koje otkrio gene za rak, pa čovek koji je proglašen za najboljeg profesora hemije u Americi. Tako da je to jedno stvarno odlično iskustvo”, priča Dušan.

“Idem na Grinel koledž, on je u Ajovi. Izabrala sam ga zato što ima dobru reputaciju i dobar rang. Veoma je strog, a poznat je po svom dobrom programu za ekonomiju. Odlična su iskustva, ljudi su sjajni… Upoznala sam ljude iz celog sveta, mnogo Amerikanaca, ljude iz mnogo različitih država. Sjajno iskustvo i volim što živim tamo”, kazala je Tamara.

Poboljšano razumevanje Srbije i Amerike

Put do američkih koledža, devedesetih godina bio je mnogo teži, seća se ministarka Telekomunikacija u Vladi Srbije Jasna Matić, koja se školovala u Americi.
Meri Vorlik, avgust 2010.

“Razlog za moje zadovoljstvo je činjenica da sam ja sama prošla takve testove i da sam za to pre nekih 12 godina morala da putujem u drugu zemlju i da tamo sebi obezbeđujem putovanje, smeštaj, da zakazujem testove telefonom, a da sada tu mogućnost mlade generacije imaju i u Beogradu. Ja se nadam da će veliki broj naših mladi tu mogućnost i iskoristiti”, rekla je ministarka.

Razmena studenata mladima omogućava da vide i upoznaju vršnjake iz celog sveta. David, koji se sprema za studije na nekom od američkih univerziteta, smatra da je to dobar put za razbijanje negativnih stereotipa.

“Većina stvari koje mi znamo baš i nisu toliko istinite koliko nam se priča u medijima. Zapravo i Amerikanci vole da razmenjuju iskustva sa nama”, kazao je David.

I ambasadorka SAD Meri Vorlik, veruje da će otvaranje kancelarije Centra
i razmena studenata, poboljšati razumevanje Srbije i Amerike.

“Mi podržavamo Međunarodni akademski centar ne samo zbog usluga koje studenti ovde mogu da dobiju, već i zbog činjenice da ovaj centar radi na poboljšanu međusobnog razumevanja između naše dve zemlje. Studenti iz Srbije uživaju u prednostima koje pruža studiranje u SAD, a sa druge strane Amerikanci imaju priliku i svakako uživaju u mogućnosti da nauče nešto više o Srbije. Dok sede jedni pored drugih u učionicama ili u domovima, imaju priliku da, pre svega razmenjuju ideje, da stave na probu ustaljene stereotipe, ali i da uče jedni od drugih”, kaže Meri Vorlik.

Od sledeće nedelje, u beogradskoj kancelariji Međunarodnog akademskog centra, biće omogućeno i polaganje testova neophodnih za prijem na univerzitete u SAD.

Centar je osnovan 2004., i od tada je pomogao stotinama državljana Srbije da upišu univerzitete širom sveta, a više od 200 studenata uspelo je da od univerziteta obezbedi preko 4,5 miliona dolara finansijske pomoći.
XS
SM
MD
LG