Dostupni linkovi

E-rat iranske vlade i pristalica opozicije


Webmaster za sajt saneei.org, Nematollah Daneshmand, juli 2010.
Webmaster za sajt saneei.org, Nematollah Daneshmand, juli 2010.

Golnaz Esfandiari (Priredila: Dinka Jurković)


Web stranica pristalica Khameneia je uspostavljena. Molimo da se prijavite sa hidžabom nakon ritualnog pranja!”

Sa ovim sarkastičnim upozorenjem na svojoj Facebook stranici 29-togodišnji Ahmad je najavio novu interaktivnu internet stranicu koju su osnovali iranski zvaničnici.

Samo ime stranice - "Velayatmadaran", znači podršku iranskom vjerskom vođi Ali Khameniu i dio je napora vlasti da se uključi u interaktivni svijet interneta.

Kao i sve druge internet stranice i ova dozvoljava da se objavljuju slike, video snimci i članci. Ahmad podržava opoziciju i lako je bilo predvidjeti da će

Ako se sudi po onome što piše u rubrici “ko smo mi” na novoj internet stranici vidi se da je ona kreirana za ortodoksne vjerinike iranskog Hezbolaha sa ciljem razmjene ideja kako pobijediti “satanu”

njegova stranica postati hit na Facebook-u.

Slijedio je veliki broj sarkastičnih komentara, a jedan je posjetilac čak napisao: "San je postao stvarnost!"

Vlasti su ovakve Facebook stranice nazvale “slugama neprijatelja Irana”, a njihove autore žrtvama propagandnog rata. Ahmad misli da ova nova stranica ne može privući mlade Irance.

Radikalna desnica gubi podršku među svim slojevima društva. Jasno je čak i iz imena stranice da je ona dizajnirana za simpatizere vlasti.”

Ako se sudi po onome što piše u rubrici “ko smo mi” na novoj internet stranici vidi se da je ona kreirana za ortodoksne vjerinike iranskog Hezbolaha sa ciljem razmjene ideja kako pobijediti “satanu”.

Do sada se registriralo oko 3.000 posjetilaca, ima dosta slika “imama Khameneija” gdje se on predstavlja više nego vjerski lider, tu je i učenje ultra radikalnih imama kao i karikature koje predstavljaju opoziciju u lošem svjetlu.

Nakon pokradenih iranskih izbora 2009. godine interaktivne internet stranice su bile pune fotografija sa protesta. Uprkos pokušajima vlasti da ograniči protok ovih informacija, vijesti o upotrebi sile su se brzo proširile.

Autori stranice Velayatmadaran kažu da je “neprijatelj” upotrijebio Internet za “širenje laži”. Čak se i priznaje da je tooružje” upotrebljavano uspješno ali da se Hezbolah oslonio na ”religiju i pravu vjeru”.

"Vrijeme je da se na napad odgovori napadom", piše na stranici.

Ali Honari, student sociologije u Nizozemskoj smatra da na stranici ne vidi ništa što bi privuklo mlade ljude.On tvrdi da je to pokušaj da se simpatizeri vlasti odviknu od učestvovanja u otvorenim debatama na glavnim iranskim stranicama.

Iranski bloger iz Toronta Arash Kamangir također ne misli da će nova internet stranica privući mnogo članova.

"Nije teško formirati novu stranicu, teško je biti atraktivan. Vlasti to ne mogu jer ne žele da otvore stranice za one koji su protiv njih, a nema ni mnogo njihovoih simpatizera”, kaže Arash.

Po njegovom uvjerenju ova stranica vlasti više liči na trening za krajnju desnicu kako da se uključi na druge internet portale.

"Zato će im slijedeći potez biti da se uključe na glavne iranske interaktivne stranice i tamo počnu svoje akcije", tvrdi ovaj bloger.

Iranska Vlada ne zna upotrijebiti internet

Roozbeh Mirebrahimi, novinar koji trenutno živi i radi u New Yorku, a bio je u zatvoru 2004. godine radi svojih on line tekstova, misli da je stvaranje ove interaktivne stranice kao i blogova pod kontrolom vlasti rezultat straha koji vlast ima od interneta i smatra ga prijetnjom.

Vlasti već godinama vode elektronski rat na nekoliko frontova. Blokiraju stranice, upošljavaju hakere, prijete Irancima koji su aktivni na internetu, osuđuju i zatvaraju takve ljude.

"Iran ima sigurnosne vojne organe koji stoje iza ovakvih projekata ali griješe ako misle da je internet sam po sebi uspješno oružje za utjecaj. Samo su ideje te koje imaju utjecaja, a internet je tek način da se one izraze”, kaže Mirebrahimi.

Vlasti već godinama vode elektronski rat na nekoliko frontova. Blokiraju stranice, upošljavaju hakere, prijete Irancima koji su aktivni na internetu, osuđuju i zatvaraju takve ljude. Time su samo pojačali motive ljudi i opozicije da nastavi svoju borbu, stvaraju paralelne servere i kreiraju šifre izražavanja kako bi zaobišli cenzuru vlade.

Jedan web ekspert iz Teherana rekao je, u izjavi našem radiju, da opozicija pobjeđuje u tom "ratu" i dodao:

Vlada blokira mlade ljude ali oni uvijek nađu način da šire vijesti koje vlada želi da spriječi”, kaže ovaj ekspert koji ne želi da mu se spominje ime.

Na jednoj molitvi petkom ajatolah Alam Ahdi je govorio da je “neprijatelj” okupirao svijet interneta: “Ako na primjer imate deset milijuna blogera, devet i po su protiv islama”, rekao je on.

Ahdi je apelirao na upotrebu “bilo kojih sredstva” i objasnio da je “stanje takvo da se neprijatelj mora tući na svaki mogući način.”


Honari,
student u Nizozemskoj, smatra da vlada Irana vodi već izgubljeni rat te da zapravo ne zna upotrijebiti internet.

"Šta bi oni sa mnom uradili ako bih se prijavio i iznosio njima neprihvatljive stavove? Oni bi jednostavno stalno pritiskali tipku `delete`", rekao je Honari.

XS
SM
MD
LG