Dostupni linkovi

Svečano samo u vladajućoj koaliciji


Ako je suditi po onome što su političari rekli na pitanje kuda će za doček Nove godine, više slavljeničkog duha ili para ima u vladajućoj koaliciji čiji predstavnici najavljuju put u inostranstvo, dok pojedini opozicionari skrušeno kažu da će ostati u svojim domovima.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kaže da će 2010. dočekati sa suprugom u Londonu. Kaže da su njih dvije, nakon što su djeca odrasla i postala samostalna, odlučili da sebe časte odlaskom u grad na Temzi:

"Pošto godine prolaze, djeca rastu, oni su već završili fakultete, imaju svoja društva, nijesu vezani za roditelje i mi smo odlučili da skrajnemo. To je program koji će odvesti nekih stotinak Podgoričana direktno iz Podgorice za London na četiri dana, dovoljno da se malo uhvati vazduha i neke druge sredine i da se čovjek vrati i ostatak praznika provede kod kuće."

Branko Radulović iz Pokreta za promjene ne voli Novu godinu jer ga, kako kaže, ona samo čini starijim:

"Faktički, Novu godinu nikada nijesam ni slavio. Kada sam bio mlađi tada je to bila na određen način moda i statusni simbol i događaj, a danas kada imam određeno iskustvo shvatam da nova godina znači i da je ovozemaljski život kraći s jedne strane, a sa druge strane, kada su božićni i drugi praznici u pitanju njima sam potpuno posvećen i tada dijelim tu ljepotu i uzajamno uvažavanje u krugu porodice. Tako da Nova godina će biti radna. Kompjuteri, knjige i na određeni način osama."

Ipak, da može da bira gdje bi je proveo i sa kim poslanik Pokreta za promjene bi se odlučio za skromnu, ali prijatniju atmosferu:

"Ja sam u životu bio od sjevernog do južnog pola, od istoka do zapada tako da sam bio na sve destinacije. Najviše volim osamu, najviše volim moju Staru Varoš, Komane, Budvu i te moje destinacije koje su porodične, a inače, kada bi mi neko rekao da se vratim pošao bih i posjetio moje intimne prijatelje u Ljubljani, Beogradu, Skoplju i s njima bih proveo jedno opušteno druženje bez kiča s nečim što znači izliv osjećaja, dobra pjesma i tako."


Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević otputovaće kod rođaka u Ljubljanu. Pitali smo ga o kojem gradu sanja kao o idealnom mjestu za doček Nove godine:

"Ne znam koje bi bilo mjesto iz snova, ali bih volio da jednu Novu godinu provedem u Pragu."

Poslanik Nove srpske demokratije i Pljevljak Novica Stanić, međutim, sanja o dočeku Nove godine u toplijim krajevima:

"Ja ne volim zimu ni zimske uslove. Volio bih otputovati negdje gdje je toplo, makar proljeće ili ljeto. Bilo gdje, neki južni krajevi i topla mora, ali ove godine to ne dolazi u obzir. Vidjećemo. Bojim se da neću ni sljedeće pošto svi ekonomski stručnjaci najavljuju još veće probleme."


Ipak, najilustrativniju sliku kako bi to mjesto iz snova trebalo da izgleda dao nam je poslanik vladajuće DPS Vuković koji je tamo već bio:

"Izabrao bih obalu Indijskog okeana, Indiju, izabrao bih jedno malo mjesto gdje se na nevjerovatan način susreću more, gdje, ako ima raja, to je taj raj. To je samo želja. To mi se samo jednom desilo sticajem okolnosti da budem u tim krajevima. Nijesam, kada sam već pomenuo London, bio baš za London. London mi je previše siv, biće i kišovit. Bilo je mogućnosti da se ode i do Rima, u neke bliže prijestonice nama susjednih zemalja, ali što je tu je."
XS
SM
MD
LG