Dostupni linkovi

Nova afera - novi šverc nafte?


Granični prelaz Kula - ilustracija
Granični prelaz Kula - ilustracija
U Crnoj Gori otkrivena nova afera teška desetine miliona eura, za koliko je, navodno, olakšan crnogorski državni budžet. Ukoliko se medijske informacije pokažu kao tačne, sve je odrađeno fingiranjem izvoza nafte, odnosno, falsifikovanjem carinske dokumentacije, koje se odigralo uz pomoć mreže korumpiranih policajaca i carinika na graničnom prelazu Kula kod Rožaja.

Direktor crnogorske Uprave Carina Božidar Vuksanović je, reagujući na medijske informacije o fiktivnom izvozu nafte preko graničnog prelaza Kula, koji su, navodno, omogućili korumpirani carinici i policajci, a kojima je država oštećena za najmanje dvadesetak miliona eura, za RSE rekao da će institucija kojom rukovodi "nadležnim državnim organima proslijediti svu potrebnu dokumentaciju".
Vuksanović: Mogu da kažem da će Uprava carina biti maksimalno kooperativna po svim pitanjima koja su se dešavala.

"Budući da se ovi događaji koji se navode u medijima su se dešavali 2006, 2007 i 2008. godine mogu da kažem da će Uprava carina biti maksimalno kooperativna po svim pitanjima koja su se dešavala i koja se eventualno dešavaju i koja će se eventualno u budućnosti dešavati. Prema tome i naš portparol je prethodnih dana se dostavio na raspolaganje svim medijima potrebne informacije, a svakako sve ono što budemo imali u bazi naših podataka, a odnosi se na ovaj i na svaki drugi period proslijedićemo nadležnim organima koji to budu tražili. Kada smo mi u pitanju nema tabu tema, nemamo želju da prikrivamo bilo šta. Jednostavno želimo da sve radimo transparentno i uz adekvatnu kontrolu carinskog područja za koje imamo nadležnost", kazao je Vuksanović.

Na pitanje da li postoje ingerencije i kapacitet da se pokrene interna istraga u vezi sa službenicima koji se sumnjiče za veoma teška krivična djela, Direktor crnogorske Uprave Carina odgovara:

"U konkretnom slučaju možemo da dostavimo sve ono što se od nas traži kada je u pitanju tužilaštvo i bilo ko zainteresovani u našoj bazi podataka može da dobije sve ono što je potrebno. A što se naših nadležnosti tiče mi se moramo kretati u okvirima nje".

Istraživački poduhvat podgoričkog dnevnika "Vijesti" je rezultirao nalazom da je fiktivnim izvozom nafte crnogorski državni budžet samo tokom tri godine - od 2006. do 2008. - oštećen za najmanje dvadesetak miliona eura. Novinari "Vijesti" su jednostavno uporedili podatke crnogorskih carinika na Kuli, o nafti koja je izašla iz zemlje, sa podacima kosovskih carinika, o nafti koja je ušla u njihovu državu. Rezultat proste računice je bio da postoji razlika koja se mjeri desetinama miliona litara nafte, odnosno, u finansijskom izrazu - desetinama miliona eura u samo tri posmatrane godine.

Anonimni carinik: Uzimali po 500 eura


Pljačka je izvedena jednostavno. Kada se nafta zaista izvozi, preduzeće nije dužno da plaća carinu, akcize i porez na dodatu vrijednost, što se, s druge strane, mora uraditi, ako se nafta prodaje u samoj Crnoj Gori.

Fiktivnim izvozom, švercerska preduzeća su izbjegla plaćanje dažbina državi, iako je, ukoliko se ove nezvanične informacije pokažu kao tačne, sporna količina nafte, prodata u Crnoj Gori.
Ilustracija

"Vijestima" je dostavljeno i pismo rožajskog Udruženja privatnih preduzetnika - Kula, sa kojima u ponedjeljak nije bilo moguće stupiti u kontakt, a u kojem se navodi da su direktori carine i policije ranije u više navrata obavještavani o fiktivnom izvozu nafte i naftnih derivata preko graničnog prelaza Kula. Iz Uprave Carina, prethodno su izjavili da je samo jedna prijava stigla, i to još 2006., nakon čega je izvršena provjera i konstatovano da nije bilo nepravilnosti i fiktivnog izvoza, već da je roba ocarinjena u Podgorici.

U novinskom tekstu se prenose i svjedočenja desetak carinika i policajaca koji rade na Kuli, od kojih, navodno, niko nije negirao da je fiktivan izvoz nafte postojao.

"Uzimali su po 500 eura i to svi znamo. Unaprijed su bile pripremljene - po jedna koverta za carinu i po jedna za policiju", rekao je carinik koji je insistirao na anonimnosti da ne bi ostao bez posla jer su, kako kaže, "sve organizovali oni sa višim ovlašćenjima od njega".

U međuvremenu se oglasila Uprava policije. U pisanom saopštenju kažu da su u proteklih pet godina podnijeli krivične prijave protiv 39 osoba osumnjičenih za fiktivni izvoz nafte čime je, kako se navodi, državni budžet oštećen za oko 600 hiljada eura, ali i da nemaju novih saznanja o fiktivnom izvozu nafte, niti o tome da policajci i carinici u takvim poslovima primaju mito.

Uprava policije je, pozvavši građane da im prezentuju sve što, eventualno, znaju o tim radnjama, najavila da će, ukoliko takvih prijava bude, postupiti prema svojim nadležnostima.

U Tužilaštvu nam je rečeno da će se oglasiti u utorak ili u srijedu.
XS
SM
MD
LG