Dostupni linkovi

Krivokapić: Izjava Kurtija o razgraničenju 'nedopustiva provokacija'


Zdravko Krivokapić u Parlamentu Crne Gore 4.2. 2022.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić smatra da je izjava premijera Kosova Albina Kurtija "nedopustiva provokacija". Kurti je, naime, poručio da će o pitanju razgraničenja Crne Gore i Kosova razgovarati sa novom crnogorskom Vladom.

Krivokapić ocjenjuje da je Kurtijev stav zapravo najava "opasne aspiracije narušavanja teritorijalnog integriteta" Crne Gore.

"Interesantno je da nema nikakve reakcije predsjednika Crne Gore i neustavnog mandatara Dritana Abazovića", naveo je u utorak 22. marta Krivokapić na Tviteru.

Kurti je dan ranije izrazio je nadu da će o demarkaciji pokrenuti razgovore sa novom Vladom Crne Gore.

“Nadam se da će biti novih uslova sa novom vladom kako bi tretirali ovo pitanje, a za koje je kriva i snosi odgovornost bivša (kosovska) vlada koja je nepravedno, pogrešno, dala Crnoj Gori 8.200 hektara teritorije Kosova”, kazao je Kurti tokom posjete jednoj školi u Prištini.

Vladi premijera Krivokapića 4. februara je izglasano nepovjerenje na inicijativu dotadašnjeg vladajućeg Građanskoog pokreta URA, vicepremijera Dritana Abazovića uz podršku opozicije, predvođene Demokratskom partijom socijalista, predsjednika Mila Đukanovića.

Od tada Abazović, koji je mandatar vodi pregovore o formiranju nove Vlade, koju treba da podrži Đukanovićeva partija.

Skupština Kosova je 21. marta 2018. ratifikovala sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, nakon više pokušaja poslanika tada opozicionog Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje da suzavcem spriječe ratifikaciju. Sporazum je ratifikofan, uz dogovor dvije zemlje da se prilikom fizičkog obilježavanja granice isprave moguće greške.

Kurtijevo Samoopredeljenje je u vrijeme premijera Ramuša Haradinaja, tvrdilo da je Kosovo tim sporauzumom izgubilo više od 8.000 hektara svoje teritorije.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom bila je jedan od poslednjih uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima za Kosovo, do čega inače, još nije došlo.

XS
SM
MD
LG