Dostupni linkovi

"Nova religija" Damiena Hirsta u Banjaluci


Damien Hirst u Banjaluci
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Damien Hirst u Banjaluci

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak (17. mart) je otvorena izložba "Nova religija" kontroverznog britanskog umjetnika Damiena Hirsta, dobitnika prestižne Turnerove nagrade i najznačajnijeg predstavnika umjetničkog pokreta Young British Artist’s (YBA) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti, a muzejski prostor bio je premali da primi sve zainteresovane.

Sanela Jovanović ističe da prije ove izložbe nije čula za Damiena Hirsta, ali je dobar marketing izgleda učinio svoje. Ona kaže da je za nju ova izložba dosta neobična, a kao mogući razlog navodi to što je možda domaća publika uglavnom navikla na klasičnu umjetnost, te smatra da su izložbe poput ove neophodne kako bi se edukovala domaća publika.

"Slušala sam danima o ovoj izložbi, te sam guglala ovog britanskog umjetnika i vidjela da su i mišljenja kritičara podijeljena, ali sam takođe vidjela da se radi o svjetski poznatom umjetniku. Mislim da je Muzej savremene umjetnosti napravio dobru stvar, ali isto tako mislim da su neophodna stručna vođenja, jer je domaća publika pomalo nenavikla na ovako nešto, bez obzira što je 'Nova religija' u svijetu poznata i što su Hirstova djela vrlo skupocjena", navodi Jovanović.

(RSE/Foto: Gojko Veselinović)


Direktorica British Councila u BiH, Larisa Halilović, koji je i organizator izložbe, kaže da je ovo nešto potpuno drugačije.

"I profesionalci koji se bave kulturom i koji su u tokovima savremene umjetnosti, rekli su da je ovo nešto sasvim drugačije i nešto što mijenja tokove umjetnosti i kulture. Publika će, naravno, imati dovoljno vremena da izgradi svoj stav o ovoj vrsti umjetnosti koja im se dopadne, a možda i ne", pojašnjava Halilović.

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti, kaže da je Banjaluka, ali i BiH, dobila jedinstvenu priliku da bude dio nečeg značajnog.

"Imate pred sobom djela umjetnika koji pomjera granice, koji intrigira medije, koji svojim djelima uzrokuje razne polemike, o njegovim djelima postoje razna mišljenja. Ovo je jedan dragocjen relikvijar umjetnikovog mišljenja o relacijama između medicine, nauke, farmaceutske industrije i religije", navodi Vujković.

"Nova religija" prvi put na Balkanu

"Novu religiju" Hirst je osmislio 2005. godine, a sadrži 44 grafike i četiri skulpture, kojima Hirst suprotstavlja nauku i religiju, rekao je kustos Paul Stolper, vlasnik galerije u Londonu, gdje je izložba prvi put predstavljena, na pretpremijernom predstavljajnju banjalučke postavke za medije.

Stolper je posebno pohvalio uslove u Muzeju savremenih umjetnosti Republike Srpske, navodeći da je jedini u Bosni i Hercegovini ispunio uslove koji su traženi. Naročito se pazi na boju zidova, visinu stropa i vrata, te vlažnost vazduha.

Foto: Milorad Milojević
Foto: Milorad Milojević

Demien Hirst nije prisustvovao otvaranju izložbe, ali je ogroman uspjeh što će njegovo djelo biti prikazano u Banjaluci. Posebna je to i čast jer se izložba u Banjaluci nastavlja nakon predstavljanja djela Damiena Hirsta u prestižnim muzejima i galerijama Velike Britanije, Italije, Grčke, Rusije, Norveške i Poljske. Sada je akcent stavljen na Jugoistočnu Evropu.

Organizatori izložbe - British Council i Muzej savremene umjetnosti ističu da je ovo prvi put da je Hirstova "Nova religija" izložena u regiji.

"Jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta je nešto što je ustvari osnova i poenta našeg rada ovdje. Takođe, približiti ovu vrstu umjetnosti publici, dati im priliku da stvore svoj stav je isto tako veoma važna stvar", rekla je Larisa Halilović, direktorka British Councila BiH.

Hirst nauku i religiju suprotstavlja, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Postavka je osmišljena kao kompaktna cjelina grafika i skulptura koje čine "Novu religiju" a funkcionišu kao ciklus fresaka – od Stvaranja svijeta do Posljednjeg suda.

Uoči otvaranja izložbe, foto: Milorad Milojević
Uoči otvaranja izložbe, foto: Milorad Milojević

"Mene više zanima to što religija ljudima popunjava neku prazninu. Tako na to sada gledam. Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko to popunjava religijom, a drugi umjetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličan način koristim umjetnost za popunjavanje te praznine. To je samo pitanje pogleda na svijet: optimističan pogled, umjesto da svijet vidiš kao brutalnu močvaru. Što on i jeste. Ali, da bi živio, treba ti nešto više od toga. Religija pomaže, ali je, u stvari, razočarala", riječi su to autora Hirsta koje se mogu pročitati u izložbenom katalogu.

Hirst svojom izložbom želi podstaći na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji pomažu da pronađemo svoj životni put.

Izložba Damiena Hirsta u Banjaluci biće otvorena do 27. maja, te se ujedno i karakteriše možda najvećim kulturnim događajem u Banjaluci i jednim od značajnijih u Bosni i Hercegovini ove godine.

XS
SM
MD
LG