Dostupni linkovi

Đačko đuskanje, nova glavobolja za iranski režim


Rizikujući tužbe, Iranci igraju uz "Happy" Farela Vilijamsa

Iran se suočava s novom velikom krizom: Njegova deca đuskaju uz zabranjenu muziku uprkos godinama državne indoktrinacije i osuda, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Amaterski video objavljen na internetu koji prikazuje iranske đake kako igraju uz pesmu andergraund rep izvođača iz SAD razgnevio je konzervativce.

Među kritičarima je zamenik predsednika parlamenta Ali Motahari koji je rekao da treba otpustiti direktore škola i da ministar obrazovanja treba da odgovara.

Domaći mediji javili su da je ples izgleda bio deo nedavne proslave Dana učitelja u školama širom zemlje.

Na snimcima, odeljenja većinom podeljena na muška i ženska igraju uz hit "Gentleman" Sasana Hejdari-Jafteha iz SAD, koji je poznat pod imenom Sasi (Sasy) ili Sasi Mankan.

Sasi je objavio nekoliko tih snimaka na Instagramu za više od dva miliona svojih pratilaca i izazvao Motaharija da ih sasluša a da sam ne zaigra.

Pevač je sugerisao da u zemlji koja se suočava s propadanjem nacionalne valute ili rastom cena poslanici imaju pametnije stvari nego da osuđuju pop muziku.

"Ali ozbiljno, ozbiljno, ostavili ste dolar, meso, visoke cene... i odlučujete o 'Gentlemanu'?" napisao je Sasi na Instagramu.

Iranski zvanični mediji i mediji pod kontrolom države izgleda da sugerišu da je takvo igranje uz "vulgarnu" muziku deo zavere neprijatelja Irana da se podriju religiozne vrednosti Islamske Republike.

'Unapred smišljen plan'

Absas Kabi, član Saveta stručnjaka koji ima zadatak da nadzire rad iranskog vrhovnog vođe i izabere sledećeg, rekao je da je tražio od tela za spovođenje morala da interveniše i da podnese sudsku žalbu protiv škola i spornih državnih tela.

Kabi je rekao da je plesanje "unapred smišljen plan" s ciljem da oslabi moral Iranaca i podrije duhovne i religiozne vrednosti.

List s tvrde linije Kajhan u međuvremenu je citirao "antikulturne" aktivnosti u školama za koje je naveo da su deo "otrovne i opasne slagalice" usmerene protiv "kulturnih i religioznih korena" iranskog društva.

Novinska agencija s tvrde linije Fars, koja je je povezana s moćnom Islamskom revolucionarnom gardom, takođe je izrazila zabrinutost zbog video snimka đaka kako plešu i zabavljaju se u članku "Šta Sasi radi u našim školama?".

"Na prvi pogled, raduje videti kako se deca raduju. Ali kada pažljivo pogledamo šta jednoglasno viču, osećamo sram i zabrinutost za sistem obrazovanja koji ne kontroliše ta pitanja", napisao je Fars.

Pedeset jedna studentska grupa Basidža, dobrovljačke organizacije Revolucionarne garde, takođe je osudila plesanje u školama i pozvala Ministarstvo obrazovanja da identifikuje i kazni direktore škola koji su dozvolili plesanje.

"Kako su stavovi i verovanja đaka i dece u ovoj zemlji zaraženi tim antiislamskim i nemoralnim mislima i neprikladnim ponašenjem", pitale su grupa u saopštenju koje su objavili iranski mediji.

Ministar obrazovanja Mohamad Bataei naznačio je da zavera stoji iza videa s igranjem.

'Naša deca vole da budu srećna'

Bataei je rekao da je naložio trojici "stručnjaka" da ispitaju to pitanje i rekao da se nada da će pomoći sajber policija.

"Verujem da postoje politički motivi iza incidenta - neprijatelj želi da podrije poverenje ljudi u škole", prenela je izjavu Bataeija tvrdolinijska agencija Tasnim.

Neki Iranci na društvenim medijima kritikovali su Motaharija i druge koji su govorili protiv video snimaka s pleasom.

"Društvo nije odvojeno od škola. Naša deca vole da budu srećna i definitivno slušaju tu muziku u svojim domovima", rekao je aktivista za prava nastavnika Mehdi Bohluli za reformistički list Šargh.

Prošle godine u Iranu je pritvorena devojka koja je na Instagramu objavila kako igra.

Šest muškaraca i žena je 2014. pritvoreno zbog đuskanja na Jutjub (YouTube) snimku uz pesmu "Happy" Farela Vilijamsa (Pharrell Williams).

Tri muškarca i tri žene su kasnije osuđeni na uslovnu kaznu zatvora i bičevanje.

Iransko vođstvo redovno hapsi ili maltretira Irance zbog odlaska na žurke, druženja s pripadnicima drugog pola i druge aktivnosti koje se uzimaju zdravo za gotovo u mnogim drugim zemljama.

XS
SM
MD
LG