Dostupni linkovi

Nova Kaledonija upozorena na slabiji tsunami nakon potresa u Meksiku


Ljudi na ulicama Mexico Cityja nakon snažnog potresa, 19. septembar 2022.

Valovi od 20 do 30 centimetara koji odgovaraju tsunamiju slabijeg intenziteta očekuju se 20. septembra u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u Pacifiku, nakon snažnog potresa koji je pogodio zapadni Meksiko.

"Neprirodno kretanje mora" primijetit će se krajem dana danas u Novoj Kaledoniji", oko 18.00 po lokalnom vremenu (9.00 po centralnoevropskom vremenu) nakon potresa magnitude 7,7 koji je pogodio Meksiko, naveli su dužnosnici.

Međutim, lokalna vlada je javila u saopćenju da nema rizika od razornog tsunamija pozivajući ipak stanovništvo da se udalji od obale.

Civilna odbrana nije izdala upozorenje za tsunami.

"S obzirom da nema rizika od većeg potapanja obale stanovništvo ne mora se skloniti više tačke ili na sigurnija mjesta", navela je vlada.

Snažan zemljotres pogodio je 19. septembra zapadni dio Meksika i njegov istoimeni glavni grad u 13.05 po lokalnom vremenu (20.05 po centralnoevropskom vremenu), na godišnjicu smrtonosnih potresa 1985. i 2017. godine.

Jedna osoba je stradala na zapadu zemlje, rekao je meksički predsjednik Manuel Lopez Obrador, a jedna povrijeđena osoba prijavljena je u zapadnoj državi Michoacan, u kojoj je lokaliziran epicentar kod Pacifika.

Nije prijavljena nikakva veća materijalna šteta.

U dva ranija potresa magnitude 8,1 i 7,1 koja su se dogodila 19. septembra, poginulo je više od 10.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG