Dostupni linkovi

FIFA pod novom istragom: Švajcarske banke podnele 53 prijave


Fotelja predsedavajućeg FIFA-e (ilustracija)
Fotelja predsedavajućeg FIFA-e (ilustracija)

Švajcarski tužitelji istražuju 53 moguća slučaja pranja novca u okviru istrage o tome da li je FIFA-a na legalan način dodijelila svjetske kupove 2018. Rusiji i 2022. Kataru, zvanično je saopšteno u srijedu 17. juna.

Glavni tužlac Michael Lauber je u srijedu izjavio da su sumnjive transakcije prijavile švajcarske banke i da „velika i kompleksna“ istraga o FIFA-i može trajati mjesecima "ako ne i godinama".

Kao pozitivno navodimo to što su banke u Švajcarskoj ispunile svoje obaveze i prijavile sumnjive aktivnosti“ rekao je Lauber na press konferenciji.

Osim dosadašnja 104 slučaja sa kojima su vlasti upoznate, banke su prijavile još 53 sumnjiva slučaja preko švajcarske agencije za borbu protiv pranja novca“ dodao je tužilac.

Banka "Julius Baer", treća po veličini u Švajcarskoj, takođe je otvorila internu istragu povezanu sa korupcijskim skanadalima u FIFA-i.

Ova banka je jedna od švajcarskih banka pomentih u istrazi američkog ministarstva pravde u maju.

„Započeli smo internu istragu„ rekao je portparol filijale banke "Julius Baer" u Cirihu.

„U potpunosti sarađujemo sa vlastima“, dodao je on, odbijajući da kaže kada je istraga počela, i sa kojim istražnim organima, koje države preciznije, sarađuju.

Švajacarska istraga oko dodjeljivanja Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. i 2022., Rusiji i Kataru, jedna je od najvećih istraga za prevaru koja je pokrenuta protiv FIFA-e.

Njoj je prethodila istraga u SAD u kojoj su prošlog mjeseca optužili 14 zvaničnika krovne organizcaije svjetskog fudbala u posebnoj istrazi za korupciju i podmićivanje.

Švajacarski tužilac Lauber je takođe rekao „da ne isključuje“ ispitivanje FIFA-a predsjednika u ostavci Seppa Blattera ili generalnog sekretara Jeromea Valckea, u okviru istrage, iako, kako je rekao, ni jedan od njih dvojice trenutno nije pod istragom.

Blatter je prilikom najave podnošenja ostavke rekao da nije učestvovao ni u kakvim kriminalnim aktivnostima, iako su njegovi najbliskiji saradnici uhapšeni i pod istragom američkog FBI-ja i švajcarske policije.

"Istraga će zahtijevati vrijeme"

Prema riječima glavnog tužioca Švajcarske, devet terabajta kompjuterskih podataka je oduzeto tokom istrage uključujući i bazu FIFA-ine centrale u Cirihu.

Za istagu će, prema riječima Laubera, trebati vremena.

„Svijet fudbala mora biti strpljiv... po svojoj prirodi ova istraga će trajati više od legendarnih 90 minuta, koliko je potrebno za fudbalski meč“, rekao je tužilac Lauber, koji je upravo reizabran na još jedan četvorogodišnji manadat.

Sepp Blatter
Sepp Blatter

Lauber je takođe rekao i da ne osjeća da je pod pristiskom, iako se Svjetski fudbalski kup u Rusiji održava za tri godine.

Nije me briga za tajming FIFA -e, vodim računa samo o mom“, odgovorio je kratko na pitanje o tome.

Visoki zavničnik FIFA-e Domenico Scala najavio je da bi moglo doći i do ponavljnja glasanja za dodjeljivanje svjetskih prvenstava 2018. i 2022., ako bude dokaza da je bilo nelegalnosti u tim procesima.

FIFA, koja je već dugo u stanju kontroverze, suočena je sa najvećom krizom u istoriji zbog dvije velike istrage o korupciji, jednoj koja se vodi u SAD i drugoj u Švajcarskoj.

Četri dana nakon što je reizabran na peti mandat, i šest nakon što je pokrenuta prva istraga u SAD i hapšenja Blatter je objavio da podnosi ostavku.

SAD su optužile 14 ljudi iz Sjeverne i Južne Amerike za umiješanost u više od 150 miliona dolara datog i primljenog mita za različite fudbalske usluge.

Sedam FIFA zvaničnika uhapšeno je hotelu u Cirihu 27. maja i sada se na sudu u Švajcarskoj bore protiv izručenja Sjedinjenim državma.

Prošlog je četvrtka, 11. juna, Evropski parlament je pozvao Blattera da odmah odstupi i omogući prijelaznom lideru da započne reforme unutar ove organizacije.

Ali FIFA-a je saopštila da će 79-godišnji Šavjacarac, nastaviti da vodi svjetsku fudbalsku organizaciju sve dok ne bude izabran njegov nasljednik vjerovatno krajem godine.

FIFA-in Izvršni komitet će se sresti u Cirihu, 20.jula, da odrede datum kongresa na kojem će se izabrati Blatterov nasljednik.

Ali glasanje se neće organizovati prije decembra.

FIFA, koja pliva u skandalima, već je izgubila nekoliko prestižnih partnera i značajnih imena poput Nobelovog centra za mir i Interpola.

Interopolov desetogodišnji ugovor za FIFA-om vrijedio je 20 miliona eura.

Veliki sponzori Coca –Cola, Adidas, Visa, McDonadl’s i Hyundai pozdravili su Blatterovu najavu da će podnijet ostavku i pozvali FIFA-u da provede ozbiljne reforme.

XS
SM
MD
LG