Dostupni linkovi

Nova grupa izbeglica u subotičkom prihvatnom centru


Šuma kod Makove sedmice
Šuma kod Makove sedmice

U subotički prihvatni centar tokom noći između subote i nedelje primljeno je oko 60 migranata, koji su upućeni sa srpsko-hrvatske granice kod Šida. Prema saznanjima Radija Sobodna Evropa, izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana su vraćene iz Hrvatske, a iz Šida je, kako navode očevici, prema severu Vojvodine te večeri krenulo čak sedam autobusa.

Za sada se ne zna koliko će ovih šezdesetak privremenih stanovnika prihvatnog centra ostati ovde, kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

“Centar u Subotici je renoviran, i on može da primi oko sto ljudi, a u ovom slučaju se radi o oko 60 njih. Videćemo šta će biti sa njima, ne znamo koliko će ostati, da li će zatražiti azil, ili otići… Nemam ništa epohalno o tome da kažem. A ako uđu u azilnu proceduru mogu da ostanu koliko hoće, odnosno, pošto ta procedura traje i do godinu dana, oni mogu ostati tu godinu dana”, navodi Mišković.

Međutim, prema navodima stanovnika Makove sedmice, subotičkog naselja u samoj blizini mađarske granice, u Suboticu je te noći pristiglo više od 60 izbeglica, budući da su na prostoru ovog naselja viđena najmanje dva autobusa koji su prevozili izbeglice do šume na samoj granici.

“Ja lično nisam video autobuse, ali sam čuo, rekao mi je moj poznanik, da su kod njega svraćali u kuću, tražili vode, a zatim su ih autobusi prevezli dalje, kroz šumu do granice”, kaže Ištvan Molnar, stanovnik Makove sedmice.

A Mađarska policija u ponedeljak navodi da je prošle noći u ilegalnom pokušaju prelaska granice sa srpske strane uhapšeno 250 migranata.

U Komesarijatu za izbeglice napominju da nemaju nikakvih saznanja o pomenutim autobusima sa izbeglicama i da jedino mogu potvrditi da je u prihvatni centar pristiglo 60 izbeglih osoba.

“Ja o tome ne znam ništa, a to što kažu građani zaista ne mogu da komentarišem”, kaže Ivan Mišković.

XS
SM
MD
LG