Dostupni linkovi

Buduća glasnogovornica Bijele kuće, stara fotografija i poruka o ruskoj propagandi


Džen Psaki (Jen Psaki) trebala bi postati nova glasnogovornica Bijele kuće.
Džen Psaki (Jen Psaki) trebala bi postati nova glasnogovornica Bijele kuće.

Piše: Mike Eckel

Prije šest godina, žena koja je bila zaštitno lice američkog Stejt departmenta bila je podvrgnuta stalnom trolingu na internetu na ruskom jeziku kao i ismijavanju na satelitskom kanalu pod kontrolom države, nekada poznatom kao Raša tudej (Russia Today).

Brzim premotavanjem do decembra 2020. - Džen Psaki (Jen) će postati glasnogovornica Bijele kuće za sedam nedjelja, nakon što 20. januara 2021. Džo Bajden (Joe Biden) bude formalno inaugurisan za predsjednika, piše redakcija Radija Slobdona Evropa (RFE/RL) na engleksom jeziku.

Čini se da je tvit koji je Psaki objavila 2. decembra rani pokazatelj kako namjerava obavljati posao i kako se Bajdenova administracija može ponašati prema onome što smatra propagandom Kremlja - kao i prema onima za koje se misli da je promovišu.

Komešanje koje je prethodilo tvtu, a možda ga i potaklo, dovelo je do zaokreta u vrijeme kada se Psaki priprema za drugi krug interakcija s Moskvom koji će, kako se čini, u najboljem slučaju izgledati napeto.

"Za sve koji nisu bili meta ruske propagande", napisala je Psaki, "svrha je diskreditovati moćne glasnike i širiti dezinformacije kako bi se zbunila javnost. Svako ko to ponovi (svjesno ili ne) jednostavno je marioneta propagandne mašine".

Tvit nagovještava njeno vlastito iskustvo u kojem je bila meta trolova. Osvrnula se i na dvije druge osobe, također iz administracije Baraka Obame (Barack), koje su bile izložene izrugivanju više ruskih zvaničnika i medija povezanih s Kremljem. Jedna je bila bivša državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton), koja je teretila rusku propagandu da je potkopala njenu kandidaturu za predsjednicu 2016. godine.

Drugi je bio Majkl Mekfol (Michael McFaul), bivši američki ambasador u Moskvi 2012.-14., koji je stigao u vrijeme kada se tadašnji premijer Vladimir Putin pripremao za povratak na predsjedničku funkciju.

Osim Klintonove i Mekfola, Psaki u tvitu nije spominjala nikakve specifične navodne ruske dezinformacije niti je ponudila bilo koje drugo objašnjenje o tome šta ju je potaklo.

Na pitanje poslano e-poštom Bajdenovom tranzicionom timu nije odgovoreno odmah.

Međutim, to se dogodilo otprilike dan nakon što je glasnogovornik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) objavio tvit koji uključuje fotografiju koja je potom kružila društvenim mrežama i nekim medijima.

'Vojnici informacionog rata'

Na fotografiji snimljenoj u Parizu u januaru 2014. godine prikazana je Psaki kako, smiješeći se s tadašnjim šefom, državnim sekretarom Džonom Kerijem (John Kerry), stoji pored ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i glasnogovornice ministarstva Marije Zaharove, tadašnje Psakijeve kolegice.

Diplomate su bile u glavnom gradu Francuske na razgovorima o tekućem ratu u Siriji.

Snimljena u vrijeme kada su američko-ruski odnosi bili manje zategnuti, fotografija, koja je također objavljena na barem jednom kanalu društvenih medija Stejt departmenta, prikazuje Psaki kako nosi "ušanku" - tradicionalnu rusku krznenu kapu s preklopima za uši.

Kapa, dar Lavrova, ružičaste je boje, što je relativno neobično za ruske krznene kape, i uključuje značke na kojima se vidi sovjetska crvena zvijezda i srp i čekić, što su uobičajeni suveniri koji se često prodaju turistima u Moskvi.

Tvit i fotografija kružili su društvenim mrežama i bili su u fokusu vijesti, uključujući i Foks njuz (Fox News), implicirajući da Psaki, noseći ušanku i značku sa srpom i čekićem, odobrava represivnu politiku Sovjetskog Saveza.

Fotografija koja kruži na Tviteru (Twitter) i Fejsbuku (Facebook) dovela je do "provjere činjenica" u novinama Ju-Ed-Ej tudej (USA Today), koji je podsjetio da je kapa bila poklon ruske delegacije u Parizu i da je data kao odgovor na poklon koji je Keri uručio Lavrovu: "dva velika krompira iz Ajdaha".

Nema naznaka da je kapa zamišljena kao zlonamjeran poklon ruske delegacije.

U vrijeme sastanka, rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je vlastitu fotografiju nasmijane Psaki koja nosi krzneni kapu, zajedno s Kerijem i Lavrovom, navodeći kako su odgovorili na Kerijev dar nazvavši krompir "impresivnim".

Također, ne postoji naznaka da je fotografija bila uklonjena.

Sama Zaharova objavila je fotografiju na vlastitoj Fejsbuk stranici u januaru 2018. godine, s natpisom: "Remek-djelo u svakom smislu te riječi. Vojnici informacionog rata".

Džon Keri daruje krompire Sergeju Lavrovu.
Džon Keri daruje krompire Sergeju Lavrovu.

Nejasno je na šta, ili na koga, Zaharova tačno misli.

'Lažni skandal'?

Dva mjeseca nakon pariškog sastanka, Rusija je zauzela Krim, uputivši vojnike i organizujući referendum koji većina zemalja smatra nelegitimnim.

Preuzimanje i ruska uloga u ratu koji je izbio na istoku Ukrajine sedmicama kasnije su američko-ruske odnose uvukli u vrtlog. Očekuje se da će veze ostati napete pod Bajdenovom upravom, koja je nagovijestila oštar pristup prema Moskvi.

Kao glasnogovornica Stejt departmenta 2013-15., Psaki je često bila glavna osoba koja je objašnjavala američku politiku prema Rusiji i Ukrajini.

U međuvremenu su njeni redovni brifingi za novinare izazvali prezir kod nekih ruskih korisnika interneta, posebno zbog verbalnih prepucavanja s Raša tudej, ruskim kanalom koji je danas poznat kao RT.

Mediji koji su naklonjeni Kremlju i korisnici interneta ismijavali su i pojačavali manje gafove koji su se mnogima činili neuglednim. RT je smontirao projekciju pogrešnih koraka koji inače nisu bili bitni.

Psakijin tvit od 2. decembra sugerisao je da su Mekfol i Klintonova također česta meta trolanja.

Kao ambasador u Moskvi, Mekfol se od početka susreo s neprijateljstvom i bio je u žiži uznemiravanja na internetu, a ponekad i na ulici.

Također je bio arhitekt Obamine politike prema Rusiji - pokušaj "resetovanja" koji je završio s ogorčenjem usred nekoliko izvora nesloge poput ruskog zauzimanja Krima.

U međuvremenu, Putin je Klintonovu optužio za poticanje antivladinih protesta koji su izbili u Rusiji krajem 2011. godine.

Pet godina kasnije, američke obavještajne agencije rekle su da je Kremlj proveo kampanju uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, nastojeći dijelom potkopati njenu kandidaturu i ojačati Trampovu, kao i potkopati povjerenje u američku demokratiju.

Mekfol je branio Psaki u tvitu kasnije 2. decembra, napisavši da su "ruski mediji pod Putinovom kontrolom klevetali [Psakijevu] nečuvenim i odurnim dezinformacijama jer je rekla istinu o ruskoj aneksiji Krima."

Čini se da se pozivao na kontroverzu oko Psakijeve koja je nosila ružičastu rusku krznenu kapu.

"Prestanite s ovim lažnim skandalom", napisao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG