Dostupni linkovi

Nova blokada na putu Kragujevac-Kraljevo


Blokada na putu Kragujevac-Kraljevo
Blokada na putu Kragujevac-Kraljevo
Nekoliko stotina građana i privrednika iz prigradskih mesnih zajednica blokirali su danas u 11.30 magistralni put Kragujevac - Kraljevo na raskrsnici u Korićanima.

Tom blokadom potpuno je prekinut saobraćaj na ovoj prometnoj magistrali jer je sada van funkcije alternativni pravac na koji je preusmeravan tranzitini saobraćaja zbog blokade istog puta u naselju Grošnica koju su 22. oktobra postavili radnici Autosaobraćaja.

Put Kragujevac – Kraljevo u Korićanima preprečen je kamionima, kontejnerima i gomilama starih guma, a sa obe strane barikade sede građani koji poručuju da se sa kolovoza neće sklanjati dok se ne ukloni barikada koju su u naselju Grošnica pre devet dana postavili radnici Autosaobraćaja.

Zbog ove blokade formirana je velika kolona vozila iz pravca Kraljeva koja sada uopšte ne mogu da uđu u Kragujevac sa južne strane.

Nezadovoljni građani kroz blokadu propuštaju samo vozila Hitne pomoći, vatrogasce i policiju.

Oni protestuju zbog svakodnevne štete koju već devet dana trpe od kada su radnici Autosaobraćaja blokirali put Kragujevac – Kraljevo zbog čega je celokupan tranzitni saobraćaj preusmeren na pravac kroz njihovo naselje.

“Plašim se da odem u prodavnicu jer mogu da me pregaze. Više idem kanalom nego kolovozom”, “Žalosno je da se narod ovako muči. Da star ii bolesni ne mogu kod lekara, a deca u školu”, “Ovaj put nije predviđen za teška vozila. Asfalt je veoma tanak, podloga slaba i već je sav ispucao”, “Put je rađen za lokalni saobraćaj i za naše potrebe, a ne da njim prolaze drumske krstarice. Pet godina su građani Malih Pčelica plaćali samodoprinos da se ovaj put uradi, a sada je uništen”, “Ovo je užas i ne znamo dokle će ovo da bude ovako. Narod je sve nervozniji i počeo je da gubi živce”, pričaju građani koji su se zbog tih problema odlučili da blokiraju sve alternativne pravce kroz svoja naselja.

Prema navodima Dejana Vulovića iz Mesne zajednice male Pčelice, građani pet mesnih zajednica u južnom delu grada odlučili su se na ovaj vid protesta kako bi skrenuli pažnju javnosti na ogromne probleme sa kojima se suočavaju.

“Kroz naše naselje prođe 25.000 vozila različite nosivosti i različitih kategorija. Putevi kroz naselje su potpuno ruinirani. Autobusi kasne pa ljudi ne mogu da stignu na vreme na posao, a deca kasne u škole… Zaista smo ugroženi i izgleda da je ovo jedini način da se naš problem reši”, kaže Vulović.

Građani iz tog dela grada su u dva navrata tražili od Skupštine grada Kragujevca i nadležnih državnih organa da normalizuju život u njihovim naseljima, ali da do sada nije bilo nikakve rekacije.

Radnici Autosaobraćaja koji već devet dana blokiraju put i prugu prema Kraljevu i dalje ne odustaju od svog protesta.
XS
SM
MD
LG