Dostupni linkovi

Nova američka ambasadorka: Podrška BiH na putu ka EU i NATO


Maureen Elizabeth Cormack
Maureen Elizabeth Cormack

Po dolasku u BiH ambasadorica SAD Maureen Elizabeth Cormack jasno je stavila do znanja kako je put BiH koji podržava onaj koji vodi ka EU i NATO.

“Jučer sam bila u Briselu gdje sam imala konsultacije sa predstavnicima EU i NATO- a, jer želim biti spremna kako bih podržala vaše aspiracije za euroatlansku budućnost”, navela je Cormack.

Najavila je kako će odmah početi s radom i nastaviti graditi prijateljske veze dvije zemlje.

“Podsekretar, gospodin Kennedy, je kazao tokom mog polaganja zakletve prošle sedmice, da postoji jedinstvena istorijska veza između BiH i SAD i jako sam počastvovana što ću nastaviti raditi na jačanju tih veza”, kaže ona.

Cormack je predstavila i supruga Williama i kćerku Margareth koji su došli zajedno s njom, kako kaže, sa zadovoljstvom upozvati BiH i njene stanovnike.

Inače, novoimenovana ambasadorica zakletvu je položila 6. januara, a u BIH dolazi 18 mjeseci nakon što je bivši ambasador Patrick Moon okončao svoj rad u BiH. Senat je njeno imenovanje potvrdio novembra prošle godine.

U Bosnu i Hercegovinu ambasadorica Cormack dolazi sa bogatim diplomatskim iskustvom. Radila je u Poljskoj i Južnoj Koreji, što joj je, kako je i sama navela, dalo uvida u izazove tranzicijskih zemalja.

Svoj rad bazirala je i na komunikaciji s građanima zemalja u kojima je radila kako bi stekla što bolji uvid u njihove probleme i potrebe.

Pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata još pri nominaciji za ovu poziciju, kazala je da će raditi zajedno s građanima kako bi BiH izvela na put EU integracija.

“SAD su investirale mnogo u BiH sa namjerom da se ojača demokratija, ljudska prava i ekonomija u BiH i zahvaljujući tome država je napredovala. Međutim, ne možemo odbaciti rizik od nazatka. BiH i SAD imaju posebno vezu, jer smo pomogli da se završi rat i donese mir u tu zemlju”, kazala je tada Cormack.

Cormack je, između ostalog, radila u State Departmentu kao zamjenica koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom tajništvu. Služila je i kao direktorica Ureda za pitanja zapadne Evrope od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine.

XS
SM
MD
LG