Dostupni linkovi

Nostalgični miris i ukus zimnice na Balkanu


Zimnica na tradicionalni način
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Zimnica na tradicionalni način, RSE/Video: Aida Đugum

Zimnica, ili narodski turšija (uži pojam koji označava mešano ukišeljeno povrće), i dalje odoleva mnogim novotarijama na Balkanu, poput brze hrane, kao i ekonomskoj krizi.

Retko ko da se ne seti svog detinjstva, kada u jesen zamirišu pečene paprike, ajvar, dok se krčka na vatri, i ostale đakonije koje vredne domaćice ostavljaju.

S druge strane, zimnica postaje sve unosniji biznis pa, osim velikih firmi, priprema se i u domaćoj radinosti, tako da se može kupiti u prodavnicama, što sve češće čine pre svega zaposlene žene. Istovremeno, ima i onih koji radije tokom zime jedu sveže povrće i voće, koje stiže iz plastenika u kojima je proizvodnja sve popularnija.

Ipak, pravi sladokusci, čak i oni sa najtanjim novčanikom, najviše vole da ostavljaju zimnicu sami jer nije samo gušt u njenom degustiranju kada je gotova, već i u njenoj pripremi i upijanju mirisa koji se razlivaju iz kuhinje, mameći uzdahe, čak i prolaznika.

Zimnica je ne samo jedan od najkarakterističnijih sastojaka balkanske kuhinje, već i deo mentaliteta tog podneblja.

Sa hladnijim danima u domove širom BiH stiže zimnica. Njena priprema na ovim prostorima je tradicija, ali i sve unosniji biznis. Međutim, u nekim krajevima BiH to je ove godine luksuz, obzirom na visoke cene povrća i voća na pijacama. Ivana Bilić ima detalje u tekstu "Zimnica u BiH: Nekada hobi danas biznis".

Uprkos ekonomskoj krizi, promeni načina života, zbog čega sociolozi smatraju da je priprema zimnice prevaziđena, u Srbiji se i dalje ostavljaju, na tradicionalni način ajvar, turšiju i ostale đakonije. Pojedinosti donosi Branko Vučković u priči "Ostavljanje zimnice - tradicija koja izumire".

Iako savremen i brz način života preti da recepte naših baka i majki za ajvar, džemove i ostale đakonije potisne u zaborav, ipak deo domaćica u Crnoj Gori čuva ovu tradiciju - navode sugovornici Lele Šćepanović u tekstu "Po zimnicu u prodavnicu".

Moderno doba i ubrzani tempo života potiskuju zimnicu iz ishrane većine hrvatskih porodica. Međutim, iako se u trgovinama mogu kupiti kvalitetni džemovi, ajvar i ostali standardni sastojci svake prave zimnice, mnogi je ipak spremaju u kućnoj radinosti. Više detalja u priči Enisa Zebića "Zimnica kao potreba, ali i terapija za opuštanje od dnevnog stresa".

XS
SM
MD
LG