Dostupni linkovi

Norveški oficir o napadima na Sarajlije


Per Oien, svjedok obrane
Per Oien, svjedok obrane

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se nakon mjesec dana pauze ispitivanjem norveškog oficira Pera Oiena (Ojena), koji je 1995. godine, u vrijeme drugog masakra na sarajevskoj tržnici Markale, bio viši vojni promatrač Ujedinjenih naroda (UN).

Ojen je kao svjedok obrane došao izraziti sumnju – da su snage Armije Bosne i Hercegovine same često napadale vlastite građane, kako bi izazvale međunarodnu intervenciju. Tužiteljstvo je to, pak, osporavalo pokazujući vojne dokumente srpskih snaga – o njihovoj odgovornosti za napade u Sarajevu, za koje su neki promatrači izrazili sumnju.

Svjedok obrane Ojen je opisao kako je njegov kolega promatrač, danski oficir Thomas Hansen smijenjen nakon što je verbalno napao časnika za vezu Armije Bosne i Hercegovine, tražeći da njegove snage prestanu napadati vlastite civile.

Hansen je to napravio nakon granatiranja zgrade Radio-televizije 28.lipnja 1995. godine. Haški tužitelj Adam Weber je suočio svjedoka Ojena s izvještajem zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića u kojem se potvrđuje odgovornost srpskih snaga za sporni napad na zgradu radio-televizije.

"To je radio-televizijski centar, centar medijskih laži protiv pravedne borbe srpskog naroda - kraj citata. Činjenica je da je uvjerenje predstavnika UNMO-a Hansena bilo krivo i da su u stvari srpske snage granatirale zgradu radio-televizije, što se vidi iz njihovog vlastitog dokumenta, točno?", suočio je svjedoka tužitelj Weber.

"Pa, ja to ne mogu reći. Ja se ne sjećam, nisam bio tamo i ne mogu Vam reći ništa u vezi s tim", ogradio se Ojen.

Izvještaj o prijetnjama napada na civile

Budući da je Ojen sumnjao i u porijeklo granate ispaljene na Markale, tužitelj Weber je pokazao izvještaje vojnih promatrača Ujedinjenih naroda u kojima su prenesene prethodne prijetnje srpskih oficira iz 1995. godine – da će vatru otvarati i na žene i djecu u Sarajevu.

"Vi ste znali da su vojnici VRS-a bili voljni pucati, ne samo na vojnike, već i na žene i djecu?", upitao je tužitelj nakon pročitanog izvještaja svjedokovih kolega promatrača iz UN-a.

"Ne, to ja tada nisam znao", odgovorio je Ojen.

Nakon iskaza Ojena, haško suđenje generalu Mladiću, ponovno je prekinuto – zbog problema obrane da dovede u Haag zadnje u nizu svojih svjedoka. Njihov točan broj je još neizvjestan, no ostalo ih je tek nekoliko, najviše petero. Datum nastavka suđenja za zločine VRS-a tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) – saznat će se idući tjedan.

(Dio ispitivanja Ojena o smjeni kolege Hansena, Youtube)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG