Dostupni linkovi

Norveška ubrzava slanje pomoći Ukrajini


Norveški premijer Jonas Gar Stjore u Kijevu, 13. decembar 2023.
Norveški premijer Jonas Gar Stjore u Kijevu, 13. decembar 2023.

Norveški premijer Jonas Gar Stjore (Ghar Store) izjavio je u utorak da će njegova zemlja ubrzati slanje vojne i civilne pomoć Ukrajini i da će je za ovu godinu povećati za sedam milijardi kruna na ukupno 22 milijarde kruna (1,85 milijarde evra).

"To je pitanje života i smrti za narod Ukrajine", rekao je premijer Gar Stjore na konferenciji za novinare.

Dodatna sredstva će biti prebačena iz paketa od 75 milijardi kruna koji je Norveška obećala Ukrajini za periodu od 2023. do 2027. za vojnu i civilnu pomoć. Taj paket ostaje nepromenjen.

Stjore je posle sastanka s opozicionim liderima kako bi se obezbedio široki konsenzus o pomoći Ukrajini, rekao da je "to takođe pitanje bezbednosti i stabilnosti u Evropi, a samim tim i za Norvešku".

Od opredeljenih sedam milijardi kruna, šest će ići na vojnu pomoć, prvenstveno na protivvazdušnu odbranu i municiju koje su očajnički potrebne Ukrajini dok se suočava s ruskom ofanzivom na istoku zemlje.

Norveška će doprineti finansiranju nemačkih i čeških inicijativa u ove dve oblasti, rekao je Stjore, ističući da Rusija namerno bombarduje "bolnice, stambena naselja i elektrane".

Od 75 milijardi paketa posvećenog Ukrajini, Norveška će potrošiti oko 39,5 milijardi kruna do kraja 2024.

Norveška – veliki proizvođač nafte i gasa koji je imao velike koristi od skoka cena posle ruske invazije na Ukrajinu – jedan je od glavnih donatora Ukrajine, pokazuju podaci Instituta Kil (Kiel).

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG