Dostupni linkovi

Norveška obeležava godišnjicu tragedije


Norveški kralj i princ Jens Stoltenberg položili su venac u Oslu, 22. jul 2012.
Norveški kralj i princ Jens Stoltenberg položili su venac u Oslu, 22. jul 2012.
U Norveškoj se obeležava godišnjica od napada Andersa Beringa Brejvika koji je 22. jula prošle godine u napadima u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, uglavnom adolescenata, a ranio 242 osobe.

Manifestacije u znak sećanja na poginule održavaju se širom Norveške. Hiljade Norvežana okupilo se u tišini ispred sedišta vlade u Oslu i na ostrvu Utoja kako bi odali poštu žrtvama Brejvikovih napada.

Premijer Norveške Jens Stoltenberg izjavio je na ceremoniji povodom obeležavanja prve godišnjice masakra da Brejvik nije uspeo u svom pokušaju da promeni društvo u Norveškoj.

"Bomba i meci je trebalo da promene Norvešku. Norveški građani su na to odgovorili još intenzivnijim prihvatanjem naših vrednosti. Ubica nije uspeo, građani su pobedili", rekao je Stoltenberg na ceremoniji preneo je AFP.

Brejvik je 22. jula 2011. postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, posle čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice počeo da puca na učesnike letnjeg kampa mladih laburista. Mnoge zgrade koje su bile oštećene u napadu u Oslu još uvek nisu u potpunosti renovirane, kao što su Kancelarija premijera i zgrada Ministarstva zdravlja.
Cveće ispred zgrade Vlade koja je oštećena u napadu u Oslu, 22. jul 2012.
Cveće ispred zgrade Vlade koja je oštećena u napadu u Oslu, 22. jul 2012.

Napadi, koji su označeni za najgori čin nasilja u Norveškoj od Drugog svetskog rata, inicirali su nacionalnu debatu o prirodi ovakvog nasilja i demokratiji u zemlji.

Brejvik je tokom suđenja pokušao da opravda napade tvrdeći da je želeo da zaustavi muslimane da preuzmu Norvešku, a Vlada i većina populacije su naprotiv aktivno promovisali toleranciju i otvorenost kako bi se suprotstavili Brejvikovim stavovima.

"Mislim da su ljudi pomalo naivni što se u ovakvoj situaciji pozivaju na otvorenost", rekao je za BBC Vegard Groeslie Wennesland, aktivista Laburističke partije koji je preživeo napad i dodaje "ali mislim da je još naivnije misliti da bi brutalna policija i restriktivnija politika donela bezbednije društvo".

Premijer Stoltenberg je u intervjuu nemačkom dnevniku "Zidojče cajtung" naglasio da je "Norveška danas više prožeta demokratijom i raznolikošću nego što je to bila 22. jula prošle godine, a demokratija je najvažnije oružje u borbi sa nasiljem".

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Sudije bi sledećeg meseca trebalo da odluče da li je Brejvik bio uračunljiv i da li će dobiti dugu zatvorsku kaznu ili će biti upućen u psihijatrijsku ustanovu.
XS
SM
MD
LG