Dostupni linkovi

Napad lukom i strijelom u Norveškoj 'teroristički čin'


Man kills several people in Norway in bow and arrow attacks, in Kongsberg
Man kills several people in Norway in bow and arrow attacks, in Kongsberg

Čini se da je smrtonosni napad lukom i strijelom u Norveškoj, u kojem je poginulo pet osoba, bio teroristički čin, saopćila je norveška sigurnosna služba (PST).

Ipak, motiv još nije utvrđen.

Osumnjičeni, 37-godišnji državljanin Danske, prešao je na islam i postojala je bojazan od radikalizacije, kaže policija.

Policija je saopćila da je osumnjičeni od ranije poznat policiji i označen kao mogući islamski ekstremista.

"Kako sada stvari stoje čini se da su događaji u Kongsbergu teroristički čin, ali istraga...će pobliže utvrditi koji su motivi bili za ova djela", navodi se u saopćenju norveške obavještajne službe PST.

Šef norveške policije Ole Bredrup Sæverud rekao je će utvrđivanje motiva bilo "komplikovano...i za to će trebati vremena".

Sæverud je rekao da je 37-godišnji osumnjičeni tokom ispitivanja sinoć priznao napad, najsmrtonosniji u Norveškoj u posljednjoj deceniji.

Danac lukom i strijelom ubio petoro u Norveškoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Napad je prvi put prijavljen u 18:12 u srijedu. Policija se suočila s muškarcem šest minuta kasnije, ali je on ispalio nekoliko strijela na njih i pobjegao. Na kraju je uhvaćen 30 minuta kasnije.

Tokom tog perioda, između prvog kontakta s policijom, a zatim i hapšenja, žrtve su ubijene, rekao je šef policije.

Jedna žena je takođe izbodena na obližnjoj raskrsnici, rekli su svjedoci lokalnim medijima.

Lokalni mediji navode da je osumnjičeni Espen Andersen Brathen. Policijski advokat je javnom emiteru NRK rekao da će ga pregledati psihijatri.

Izdata je naredba širom Norveške da policajci nose oružje. Norveška policija obično ne nosi oružje sa sobom - oružje se skladišti u policijskim stanicama ili u patrolnim automobilima.

Napad je najsmrtonosniji u Norveškoj otkako je ekstremni desničar Anders Behring Breivik ubio 77 osoba, većinom tinejdžera, na ostrvu Utoya u julu 2011.

Stanovnici su duboko potreseni nasiljem.

Izvor: BBC, Guardian
XS
SM
MD
LG