Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama naredio nove antiterorističke mjere

update

Barack Obama: "Mi smo u ratu, mi smo u ratu protiv Al-Kaide"
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je najavio niz novih koraka usmjerenih na sprečavanje mogućih terorističkih napada na SAD, preuzimajući na sebe odgovornost za propust u radu obavještajnih službi koji je omogućio pokušaj bombaškog napada na američki avion 25. decembra.

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj uništavanja aviona Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade dok se približavao Detroitu na Božić. Umjesto detonacije, izazvao je zapaljenje razornog eksploziva PETN skrivenog u donjem rublju, a putnici i članovi posade su ga svladali i ugasili manji požar.

Upozoravajući na propuste, Obama je rekao kako su prva linija odbrane SAD-a "pravovremene i tačne" obavještajne informacije koje su primjereno integrisane.

"To se nije događalo prije pokušaja napada 25. decembra", rekao je Obama u izjavi medijima u Bijeloj kući, izbjegavši imenovati pojedine zvaničnike administracije odgovorne za te propuste.

"Manje sam zainteresovan za prebacivanje krivice, a više za učenje iz grešaka. Kada sistem ne uspije, to je moja odgovornost", naglasio je američki predsjednik.

Takođe je ocijenio kako pokušaj napada na letu Northwesta "nije krivica pojedinaca ili organizacije, već sistemski neuspjeh među više organizacija i agencija".

'MI SMO U RATU'

Obama je najavio četiri koraka koja će preduzeti obavještajne organizacije: dodjeljivanje konkretnih odgovornosti za praćenje tragova terorističkih prijetnji, brža distribucija obavještajnih izvještaja, jačanje analitičkih procesa, te poboljšanje kriterija za dodavanje osoba na popise za praćenje terorista.

Obećavajući da neće "ostaviti niti jedan kamen neprevrnut" u traženju boljih načina da zaštititi Amerikance, Obama je također pozvao na bolje skeniranje u zračnom prometu što će, po njemu, zahtijevati "velika ulaganja".

"Mi smo u ratu, mi smo u ratu protiv Al-Kaide", kazao je američki predsjednik.

Najavio je da je vlada već osigurala milijardu dolara za poboljšanje tehnologije skeniranja na aerodromima u SAD-u, dodajući kako će svakodnevno osiguravanje hiljada letova u Americi zahtijevati značajna ulaganja u mnogim područjima.

Američka administracija takođe je objavila verziju izvještaja o pokušaju napada na avion 25. decembra, u kojemu se ističu nedostaci američkog obavještajnog sistema prije pokušanog bombaškog napada.

U njemu se navodi kako je bilo "dovoljno informacija" da se spriječi napad i identifikuje Abdulmutalab kao pripadnik Al-Kaide i spriječi njegov ulazak na let iz Amsterdama za Detroit.

Pogranična služba je navodno izdvojila Abdulmutalaba kao sumnjivog dok je letio iz Amsterdama, a agenti carine su se spremali za njegovo ispitivanje po slijetanju u Detroit.

SMJENE UNUTAR CIA-e

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Leon Panetta naredio je u petak promjene unutar CIA-e radi boljeg praćenja osumnjičenih terorista i brže razmjene informacija o njihovim aktivnostima.

Ovaj potez uslijedio je poslije oštrih kritika Bijele kuće na račun obavještajnih agencija što nisu uspjele na vrijeme da otkriju namjere Nigerijca koji je pokušao da digne u zrak američki avion nad Detroitom, 25. decembra.

U saopćenju CIA-e navodi se da je direktor Panetta naložio agenciji da finalizira i pošalje informacije o "osumnjičenim ekstremistima i teroristima u roku od 48 sati široj obavještajnoj zajednici", kao i da bude proširena lista onih koji su pod prismotrom agencije.

Navodi se kako CIA namjerava da poveća broj analitičara koji će se usredsrediti na Jemen i Afriku, prenosi agencija Reuters.
XS
SM
MD
LG