Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Severna Koreja nastavila sa testovima


Severna Koreja, koja je u ponedeljak saopštila da je izvela drugu podzemnu nuklearnu probu i testirala rakete, u utorak je testirala dve nove rakete kratkog dometa, prenela je agencija Jonhap iz Južne Koreje.

Agencija javlja da je Pjongjang izveo probu rakete zemlja-vazduh i rakete vazduh-voda na istočnoj obali, kod grada Hamhung. Rakete su dometa do 130 kilometara.

Severna Koreja juče je izvela drugu nuklearnu probu i istovremeno testirala i raketu kratkog dometa. Pjongjang je saopštio da je "uspešno" izveo novu nuklearnu probu pod zemljom, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa.

Kako navodi Jonhap, pozivajući se na diplomatske izvore, Severna Koreja je testirala i raketu zemlja-vazduh dometa 130 kilometara.

Savet bezbednosti UN osudio je sinoć nuklearnu probu u Severnoj Koreji i odlučio da pripremi novu rezoluciju u vezi s nuklearnim
aktivnostima Pjongjanga.

Predsednik SAD Barak Obama (Barack) pozvao je sinoć Južnu Koreju i Japan na razgovor o tome kako da međunarodna zajednica reaguje na nuklearni program Severne Koreje.

Savet bezbednosti UN osudio je sinoć nuklearnu probu u Severnoj Koreji i odlučio da pripremi novu rezoluciju u vezi s nuklearnim aktivnostima Pjongjanga.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin, čija zemlja predsedava Savetu bezbednosti UN ovog meseca, rekao je da su članice tog tela UN konstatovale da je Severna Koreja prekršila prethodnu rezoluciju.

Savet bezbednosti UN sinoć je na zahtev Japana održao vanrednu sednicu zbog nuklearne probe u Severnoj Koreji.

Ministri inostranih poslova Azije i Evropske unije (EU) osudiće danas nuklearnu probu Severne Koreje, saznaje se u Hanoju gde će danas biti
održan sastanak.

U nacrtu zajedničke rezolucije koja bi trebalo danas da bude usvojena navodi se da nuklearne probe predstavljaju "očigledno kršenje" svih dogovora postignutih tokom pregovora šest zemalja (Južne Koreje, Severne Koreje, Kine, Japana, SAD i Rusije), kao i svih rezolucija
Saveta bezbednosti UN o tom pitanju.

Severna Koreja juče je izvela drugu nuklearnu probu, a kako javlja južnokorejska agencija Jonhap, Pjongjang je istovremeno testirao i
raketu kratkog dometa.

Pjongjang je saopštio da je "uspešno" izveo novu nuklearnu probu pod zemljom, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da Severna Koreja
odustane od svog nuklearnog programa.

Kako navodi Jonhap, pozivajući se na diplomatske izvore, Severna Koreja je testirala i raketu zemlja-vazduh dometa 130 kilometara.
XS
SM
MD
LG