Dostupni linkovi

Nokaut za srpsku košarku: Tuče, uvrede i tenzije između "večitih rivala"


Sukob na utakmici u Kragujevcu, 10. februar 2013.
Sukob na utakmici u Kragujevcu, 10. februar 2013.
Košarka u Srbiji doživela je novu bruku prekidom finalne kup utakmice u Kragujevcu. Dok se između rukovodstava Crvene zvezde i Partizana vodi košarkaški rat, huligani divljaju na tribinama, zbog čega je ovaj trofejni sport dospeo na dno iz kog se ne vidi izlaz.



Tuča navijača, dimne bombe, suzavac, najprimitivnije uvrede, upaljači po glavama igrača, bacanje stolica na policiju i ulazak huligana na teren epilog su utakmice Crvene zvezde i Partizana koja je trebalo da bude praznik srpske košarke, finala Kupa koji nosi ime proslavljenog Radivoja Koraća.

„Ima nešto trulo u državi Danskoj. To je citat koji nam najviše priliči. U najkraćem, nešto je trulo u državi Srbiji. U moje vreme pametni su vodili košarku i takve stvari nisu mogle da se dese. Sada je vode tajkuni, poznati i poslušnici. A to košarka jednostavno ne trpi“, kaže za RSE Zoran Slavnić, legenda jugoslovenske košarke, u reakciji na poslednji u nizu ružnih događaja u tom sportu.

Tenzije između rukovodstava „večitih rivala“, koja su pre ove utakmice preko medija mesecima ratovala oštrim izjavama i saopštenjima prepunim međusobnih optužbi o navodnim zakulisnim radnjama u cilju osvajanja trofeja i vladavine u srpskoj košarci, kulminirale su u finalu Kupa. U prekidu utakmice, dok se u haotičnoj i zapaljivoj atmosferi na parketu skoro sat vremena većalo o mogućem nastavku meča, posle verbalnog sukoba za dlaku je izbegnuta tuča predsednika Crvene zvezde Nebojše Čovića i trenera Partizana Dušana Vujoševića.

Kolika je netrpeljivost između čelnika dva kluba opisao je Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS), odgovorom na pitanje zašto pre odlučujućeg meča nije organizovano zajedničko obraćanje javnosti.

„Bojim se da bi na toj press konferenciji trebalo više policajaca nego u košarkaškoj dvorani da bi uopšte mogla da se dovede do kraja. Ogromne su tenzije, ogroman je rivalitet, pređene su granice sporta, i neophodno je da svako snosi odgovornost za svoje reči i postupke“, istakao je Đilas.

„Crna noć“ srpske košarke u Kragujevcu, pored uvertire sa uličnim tučama huligana i kulminacije nasilja na tribinama dvorane „Jezero“, imala je i svoj nastavak i na parkinzima tog grada gde su izbušene gume na desetinama automobila sa registarskim oznakama Beograda.

Kragujevčani kažu za RSE da su ogorčeni dešavanjima koja sa sportom nemaju nikakve veze.

„Ne mogu da shvatim te ljude. Oni ne navijaju za jedne, nego mrze druge.“

„To je zaista velika bruka. Za sve što se dešavalo ne može biti racionalnog ljudskog obješnjenja.

„To nije dobro za našu košarku. Ali je, na žalost, to realnost naše zemlje. To je Srbija.“


Teror manjine

Nakon nereda u Kragujevcu još jednom se u javnosti postavilo pitanje da li su takozvani navijači i danas jači od države, koja godinama proklamuje borbu protiv nasilja. Dragan Đilas, prvi čovek KSS-a i gradonačelnik Beograda, kaže da je poslednji trenutak da država počne bitku sa huliganima.

„Trenutno u Srbiji imamo teror ogromne manjine nad ogromnom većinom. Mnogo je ljudi iz sveta politike koji su u prethodnim godinama imali veze sa klubovima i sa navijačima... Očigledno je da nisu bili dovoljno spremni da se uđe u obračun sa takvim stvarima“, ocenio je on.

I posle svega, kada samo pukom srećom nije bilo stradalih na finalu Kupa, dva zaraćena kluba nisu odustala od starog manira – saopštenjem na saopštenje.
Zoran Slavnić
Zoran Slavnić

„Odigran najavljeni scenario iz suprotnog tabora, incidente započeli navijači Partizana“, kažu u Zvezdi, dok iz Partizana odgovaraju: „To su laži, Zvezda demonstrira silu i nastavlja njene igre.“

Zoran Slavnić, nekadašnji košarkaš „crveno-belih“ i „crno-belih“ koji važi za osobu bez dlake na jeziku, veruje da zna razloge zbog kojih su rukovodstva dva kluba finale Kupa Radivoja Koraća pretvorila u, kako kaže, bojno polje.

„Taj meč je prekretnica za jedan klub koji je dominirao, Partizan, i za drugi koji želi da dominira, Crvenu zvezdu. Zato je ulog veliki, i zato se i desilo to što se desilo. Jer pobednik te utakmice može da piše buduću istoriju naše košarke“, kazao je Slavnić.

Utakmica Crvena zvezda – Partizan u Kragujevcu prekinuta je u 26. minutu pri rezultatu 43:43. Meč je posle dana pauze završen igranjem 14 preostalih minuta bez prisustva publike. Ko je podigao trofej u trenutku kada je srpska košarka doživela nokaut više uopšte nije bitno, zaključuje Moka Slavnić.

„Sport se igra zbog publike. Fudbaler Dragoslav Šekularac i ja davali smo život igrajući samo za publiku. Šta sada reći... Ponovljena utakmica bez gledalaca? Pa pitam se za koga?!“

U poslednjoj deceniji Partizan je pet godina za redom, zaključno sa sezonom 2011/2012, osvajao čuvenu „Žućkovu levicu“, trofej pobednika nacionalnog Kupa Radivoja Koraća, dok ga je Crvena zvezda ponela dva puta. Titula Državnog prvenstva od sezone 2001/2002, neprekidno 11 godina, je u vlasništvu Partizana, a pehar Jadranske lige, zaključno sa sezonom 2010/2011, taj beogradski klub osvajao je pet godina uzastopce.
XS
SM
MD
LG