Dostupni linkovi

Koliko je Beograd kriv za podele na Kosovu?


Miting u Mitrovici, arhivska fotografija.
Miting u Mitrovici, arhivska fotografija.

Ranđel Nojkić, bivši poslanik u Skupštini Kosova i dobar poznavalac srpsko-albanskih odnosa, za ‘Zašto?' analizira moguće posljedice razjedinjenosti srpskih partija uoči parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna.

  • Mandat

Odmah nakon formiranja Srpske liste, pošto je zvanični Beograd stao iza te liste i na taj način uputio jasnu poruku Srbima da nije za jedinstvo i da tu ne postoji nikakav jedinstveni stav i zaštita svih Srba, (šef kancelarije za Kosovo) Marko Đurić i (ministar rada i socijalne politike) Aleksandar Vulin su požurili da daju izjave i da objasne šta to znači.

Rekli su da su to jedini srpski predstavnici koji brane interese Srba i da će zaštititi Kosovo, kako su rekli, pod zastavom Srbije.

Usledio je odmah posle toga stav aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića koji je veoma jasno stavio do znanja da za vreme njegovog mandata jedna od najvažnijih tačaka njegovog programa jeste promena ustava upravo po pitanju Kosova i Metohije.

  • Posljedice

To vrlo jasno govori o tome da su Srbi apsolutno podeljeni a da iza toga stoji aktuelni Beograd.

Naravno da će biti tu velikih problema i da će ovo što se sada dešava itekako imati velike posljedice nakon izbora, nakon toga što će Srpska lista će morati da stane iza onoga što Vučić govori.

Za jednu takvu situaciju je isključivo kriv Beograd i isključivo Beograd mora da snosi sankcije.

  • Pozicija

Srbi moraju da budu svesni da ukoliko žele da imaju prosperitet na prostoru Kosova, moraju da se suoče sa realnostima koje jasno govore u kakvoj su situaciji i na takav način da se bore za svoju poziciju i zaštitu svojih interesa.

Upravo će oni koji su na Spskoj listi da će suoče sa problemima i sa onim što u kampanji govore a na terenu je potpuno druga situacija.

  • Problemi

Vučić je već najavio debatu o Kosovu, vrlo jasno je rekao da on ne želi mitsko Kosovo, Kosovo iz prošlosti već Kosovo budućnosti i to da će se mnogi protiviti njegovom takvom stavu jasno govori da je ono što je Srpska lista sada u izbornoj kampanji govorila u potpunosti u suprotnosti (s Vučićevim stavom).

S jedne strane, to jasno govori da će imati velikih problema kako će da nastupe u institucijama kada moraju da zastupaju ono što je Vučić govorio.

  • Institucije

S druge strane, spočitavanje ostalih srpskih predstavnika jasno govori o tome da postoji ogromna podeljeneost i da to nanosi štetu.

Njihova borba bi trebala da se pre svega usredsredi na realnosti a to je da Kosovo ima svoje institucije, da sve što se dešava na Kosovu uglavnom zavisi od institucija u Beogradu i da za svaki problem koji imaju Srbi na prostorima Kosova trebaju pre svega da se obrate institucijama u Prištini.

Normalno je da trebaju da imaju komunikaciju sa Beogradom ali Beograd također mora da shvata šta su to i koje su to potrebe Srba.

XS
SM
MD
LG