Dostupni linkovi

Kladionička mafija namještala utakmice i u BiH i Hrvatskoj


BiH, Hrvatska i Slovenija nalaze se među devet zemalja koje su pod istragom zbog mogućeg namještanja nogometnih utakmica u novoj kladioničarskoj aferi koja potresa Evropu.

UEFA je potvrdila u petak da sarađuje sa njemačkim vlastima u istrazi oko 200 sumnjivih utakmica u evropskim ligama, prenosi Index.hr

Vjeruje se kako je kladioničarska mafija podmićivala nogometaše, trenere, sudije i službenike kako bi namještali utakmice. Sve su utakmice koje se nalaze pod sumnjom odigrane ove godine.

Pretresi su ovih dana izvršeni u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Švicarskoj, a zaplijenjena je gotovina i roba u vrijednosti većoj od milion eura.

UEFA je objavila kako je pomogla u istrazi putem svog sistema za otkrivanje kladioničarskih prevara koji nadzire sva takmičenja UEFE i sve utakmice prvih i drugih liga u Evropi.

Uhapšeno 15 osoba


"Sve sumnjive utakmice u evropskim kupovima, 12 u Evropa ligi i tri u Ligi prvaka, odnose se na kvalifikacijske faze tih takmičenja. O kojim se utakmicama radi, biće objavljeno kasnije. Najveći broj sumnjivih utakmica odnosi se na domaće lige u devet zemalja", navodi se u saopštenju UEFE.

Tih devet država su Njemačka, Belgija, Švicarska, Hrvatska, Slovenija, Turska, Mađarska, Bosna i Hercegovina i Austrija.

Njemačko tužilaštvo je objavilo da je uhapšeno 15 osoba u Njemačkoj i dvije u Švicarskoj, a dobici na kladionicama koje su ostvarivali kreću se u milionima eura.

Njemački mediji javljaju da su među pet uhapšenih u Berlinu i braća Šapina, Ante i Milan, koji su prije četiri godine bili u centru afere zbog namještanja utakmica u kojima je učestvovao i sudija Robert Hoyzer.

Ante Šapina je tada završio dvije godine i 11 mjeseci u zatvoru, a Milan se izvukao s uslovnom kaznom. Koja je njihova uloga bila ovaj put još nije poznato, ali je objavljeno da se vodi istraga protiv međunarodne grupe koja je djelovala pod vodstvom iz Berlina.

Grupa je uplaćivala ogromne iznose u kladionicama, ne samo u Njemačkoj već i u inostranstvu Kladili su se i u Aziji, jer tamošnje kladionice nemaju tako stroga ograničenja kod uplata kao što je to slučaj kod njemačkih kladionica.
XS
SM
MD
LG