Dostupni linkovi

Noć muzeja u Hrvatskoj posvećena Zemaljskom muzeju BiH


Sa predstavljanja programa Noći muzeja
Sa predstavljanja programa Noći muzeja
U Zagrebu je predstavljen program ovogodišnje Noći muzeja, u kojoj će sudjelovati 214 muzeja i srodnih institucija, najviše do sada. Noć muzeja otvara se izložbom nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a cijela je manifestacija posvećena solidarnosti i potpori sarajevskim kolegama čiji je muzej iz financijskih i pravnostatusnih pitanja zatvoren više od godinu dana.

Dvjesto i četrnaest muzeja i srodnih institucija iz svih dijelova Hrvatske sudjeluje 31. siječnja u ovogodišnjoj Noći muzeja sa preko 1000 različitih sadržaja.

Ovogodišnji do sada najbogatiji program započinje otvaranjem izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Muzeju Mimara nazvane „Izložba s povodom“, a izložbu će otvoriti osobno hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

„Ovogodišnja Noć muzeja u Hrvatskoj okrenuta je podršci muzejskim djelatnicima u Bosni i Hercegovini i podršci cijele hrvatske muzejske zajednice važnoj znanstvenoj i kulturnoj ustanovi sarajevskom Zemaljskom muzeju koji je zatvoren više od godinu dana“, kazala je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko-Pijevac.

„Naravno, mi svi koji radimo u muzejima znamo važnost muzejskih i baštinskih ustanova, ali to bismo željeli prenijeti i cijeloj javnosti i kroz ovu manifestaciju uključiti cijelu Hrvatsku da da podršku Zemaljskom muzeju“, navodi Arko-Pijevac.

Arijana Koprčina
Arijana Koprčina
O samoj izložbi nakita iz fundusa sarajevskog Zemaljskog muzeja - kustosica zagrebačke izložbe Arijana Koprčina:

„Naime, riječ je o izložbi od svega šezdesetak primjeraka odabranog nakita koji prikazuju izuzetno velik vremenski raspon – od 4. stoljeća prije Krista do početka 20. stoljeća – i obuhvaćaju dva najveća i najznačajnija odjeljenja tog izuzetno velikog muzeja – Arheološko i Etnografsko. Nadam se da će se ovom izložbom i šira javnost u Hrvatskoj upoznati i sa Zemaljskim muzejem u Sarajevu i sa njegovim fundusom.“


Jedna od glavnih poruka Europske unije europskim muzejima je – stvaranje publike, podsjetila je pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović:

„Upravo zbog činjenice da su vrata naših kolega iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine zatvorena, bilo je logično i prirodno da smo – nakon inicijative Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu koje se obratilo našem Ministarstvu kulture - predložili našim kolegama da se tema Zemaljskog muzeja nađe unutar Noći muzeja.“

Replike nakita od čije će prodaje dio ići za Zemaljski muzej
Replike nakita od čije će prodaje dio ići za Zemaljski muzej
Hrvatsku i bosanskohercegovačku muzejsku praksu povezuje i osoba Ćire Truhelke, prvog kustosa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a potom i prvog kustosa i dugogodišnjeg upravitelja sarajevskog Zemaljskog muzeja, podsjetila je predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća Dubravka Osrečki Jakelić:

„Zemaljski muzej u Sarajevu i kompletna muzejska zajednica Bosne i Hercegovine zahvalila se Ćiri Truhelki jednom velikom izložbom koja mu je bila posvećena prošle godine. Mi se na ovaj način isto njemu zahvaljujemo i na neki način osvješćujemo spone koje nas vežu, a na koje ponekad zaboravljamo.“

Strossmayerova galerija HAZU priključit će se manifestaciji i posebnom izložbom o Ćiri Truhelki.

Uz izložbu nakita iz fundusa sarajevskog Zemaljskog muzeja u Muzeju Mimara, posjetitelji će moći kupiti i replike tog nakita koje su izradili sarajevski zlatari Senad i Sead Sofić i zagrebački zlatar Zlatko Božić, a 25 posto prikupljenog novca ide za sarajevski Zemaljski muzej.
XS
SM
MD
LG