Dostupni linkovi

„Noć muzeja“ posvećena Tesli


U petak navečer, pa do kasno u noć u preko 110 hrvatskih gradova i mjesta i u gotovo 220 ustanova održava se jubilarna deseta po redu „Noć muzeja“. Ovogodišnja je tema kojoj će biti posvećen niz izložbi i manifestacija „Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um".

Prošle godine Ivan Meštrović i Dalmatinska zagora, ove godine Nikola Tesla i Lika – „Noć muzeja“ planira ove godine premašiti prošlogodišnjih 360.000 posjetitelja samo u jednu večer. Od 18 sati do jedan u noći potpuno besplatno za sada u 216 muzeja, galerija, arhiva, škola, kazališta, crkava i poštanskih ureda širom Hrvatske organiziraju se izložbe, prezentacije, radionice, koncerti...Za naš radio govori predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko Pijevac.

„Ja ću vam samo riječi da se radi o 240 izložbi, 60 vodstava kroz stalne postave, raznim projekcijama, zabavnom programu, igraonicama, pričaonicama. Prema tome, nemate kamo drugamo otići u 'Noći muzeja', nego – u svoje muzeje.“

Tema desete „Noći muzeja“- „Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um" konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju posvećenu Meštroviću, i tako se želi dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo uvrštavanjeu turističku ponudu.

Zagrebački Tehnički muzej cijeli je ovaj tjedan posvetio Tesli, kod njih će u petak biti i svečano otvorenje „Noći muzeja“, a uz stalni postav pripremili su i prigodni program, kaže za naš radio ravnateljica Tehničkog muzeja Margita Franulić.

„To su predavanja i eksperimenti u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla svaki puni sat. Ta će se predavanja prenositi i u dvorište muzeja, pa će tako svi posjetitelji 'Noći muzeja' moći sudjelovati u pokusima i upoznati eksperimente koje mi svakodnevno radimo u našem kabinetu, a prikazuju djela Nikole Tesle i njegove izume. Osim toga, imat ćemo izložen i Tesla električni automobil. Bit će i tombola, izvlačenje te tombole bit će u 23 sata, a nagrada je vožnja tim automobilom odmah sutradan.

Grad Gospić, memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu i gospićki Muzej Like dali susve od sebe – uz stalne postave ova dva muzeja koji će biti otvoreni do dugo u noć, u Teslinoj Spomen-sobi u poštanskom uredu u Smiljanu bit će izložba Teslinih osobnih stvari i dokumentarne građe, bit će održan kratki koncert sa glazbom iz vremena Tesline mladosti, profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Tomislav Petković održat će predavanje o Tesli i suvremenom razvoju elektromagnetizma, za djecu bit će crtani film o Tesli, bit će književna večer i kreativna radionica za odrasle – izrada skulptura od elektroničkog i električnog otpada. Bit će i uprizorenja dviju anegdota iz Teslinog djetinjstva, a prema njegovoj autobiografiji „Moji izumi“ - jedne kada je popravio hidrauličnu pumpu i druge s kišobranom. Za naš radio govori ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić.

„U Smiljanu će biti izveden skok sa kišobranom, kojeg će izvesti jedan mladi dječarac uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja, a pumpa će biti na rijeci Novčici pored Murkovića mlina u Gospiću.“

Ličani su organizirali i besplatan prijevoz na liniji Gospić-Smiljan-Gospić, kao i besplatan prijevoz na linijama iz Perušića i Brušana do Gospića, kao i od Donjeg Pazarišta do Smiljana.

Naravno, nije Tesla jedino što se nudi. Priredbe „Noći muzeja“održavaju se u – za sada – 110 hrvatskih gradova i bit će doista za svakog ponešto. Kažemo – za sada – jer se uvijek nađe koji muzej, galerija ili kulturni centar koji se sa svojim projektom javi u posljednji čas.

XS
SM
MD
LG