Dostupni linkovi

Nobilo: Hrvatska se diskreditira oko hapšenja u BiH


Premijer Hrvatske Andrej Plenković (i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković (i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Anto Nobilo, zagrebački odvjetnik sa bogatim iskustvom iz haških sudnica, analizira burnu rekciju Hrvatske na hapšenje deset bivših članova Hrvatskog vijeća obrane za ratne zločine počinjene protiv Srba u Posavini početkom rata u BiH.

  • Ponašanje

Očekivano, premijer Plenković i Vlada su spustili loptu. To je bilo za očekivati jer se jedna evropska vlada mora ponašati evropski, u skladu sa vladavinom prava. Do današnje sjednice Vlade ponašaanje državnog vrha je bilo neprimjereno. Prije svega mislim na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ministar vanjskih poslova (Davora Ivu) Stiera i bivšeg ministra vanjskih poslova (Miru) Kovača.

  • Miješanje

Neprimjereno je da se Republika Hrvatska digne na noge, da kreće sa političkim pritiskom na susjednu državu a da se nije upoznala sa predmetom i da nije prije toga odgovorila na ključno i jedino u ovom trenutku važno pitanje: da li su te optužnice i ti pritvori doneseni na osnovu zakona, da li postoji osnovana sumnja da su oni počinili kazneno djelo ili ne.

Dakle, to je prvo i osnovno pitanje na koje se trebalo odgovoriti. Ako su ti postupci u okvoru zakona, utemeljeni na činjenicama, ako nije došlo do zloupotrebe ovlasti organa kaznenog progona u BiH, Hrvatska se ne može na ovakav način miješati i politika ne može na taj način vršiti pritisak prema pravosuđu niti svoje niti susjednih zemalja.

  • Diskreditiranje

Jedino u slučaju kad bi se na osnovu egzatnih podataka na temelju promatranja elemenata postupka utvrdilo da Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoje ovlasti kako bi ostvarilo neke političke ciljeve, progone hrvatskog naroda itd, onda bi to bio ozbiljan politički problem i onda bi to trebalo staviti u neki širi kontekst. Ovako, kad se reagira na prvu loptu a ne zna se o čemu se radi, Hrvatska se diskreditira i neće moći kasnije reagirati ako bi se utvrdilo, eventualno, da se radi o politički motiviranim optužnicama.

  • Pomoć

Šta Hrvatska može u ovom momentu napraviti? Prema odredbama Bečke konvencije, ima pravo ostvariti kontakt sa svojim državljanima, ima pravo, vjerovatno i obvezu, da pomogne da se napravi najbolja moguća obrana, u smislu pronalaženja relevantnih dokumenata, svjedoka i sve u okviru pravosudnog postupka u Bosni i Hercegovini da se utvrdi istina.

XS
SM
MD
LG