Dostupni linkovi

Dr Votson tvrdi: Antioksidansi potpomažu rak


Ilustracija
Prema mišljenju naučnika koji je učestvovao u otkrivanju strukture DNK, popularna hrana i dodaci za koje se smatra da potpomažu borbu protiv raka uopće ne sprečavaju bolest već nasuprot, mogu je čak i potaknuti.

Nobelovac dr. Džejms Votson (James Watson) smatra da će lijek za karcinom biti nedostižan toliko dugo dok naučnici ne razmisle o ulozi antioksidanasa koji se nalaze u vitaminskim pripravcima i hrani kao što su borovnica i brokula.

Široko rasprostranjeno vjerovanje je da antioksidansi poboljšavaju zdravlje i borbu protiv raka uništavajući slobodne radikale koji nastaju od raznih onečišćenja koje unosimo u organizam.

No, Votson smatra da je upravo to ključ prevencije i liječenja karcinoma - njihovo izbacivanje iz tijela moglo bi biti upravo kontraproduktivno.

Naime, slobodni radikali ne samo da drže bolesne ćelije pod kontrolom, već su također ključni u stvaranju mnogih lijekova protiv raka djelotvornih baš poput radioterapije, vjeruje naučnik.

Votson smatra da su antioksidansi vjerovatno prouzrokovali više karcinoma nego što su ih spriječili.

Studija dr. Votsona je bazirana na istraživanjima u njujorškom laboratoriju "Cold Spring Harbor", a objavljena je u magazinu "Open Biology."
XS
SM
MD
LG