Dostupni linkovi

Fert i Gruenberg dobitnici Nobelove nagrade za fiziku


Germany/France -- Scientists Peter Grunberg (R) and Albert Fert, 16Apr2007
Germany/France -- Scientists Peter Grunberg (R) and Albert Fert, 16Apr2007

Švedska Kraljevska akademija znanosti objavila je danas da su Francuz Albert Fert i Nijemac Peter Gruenberg, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku. To je druga od ukupno šest kategorija u kojima se dodjeljuje ovo priznanje, a čija su imena do sada objavljena

"Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodjeljuje se za revolucionarno otkriće utjecaja magnetizma na elektroprovodljivost," objavio je u Stockholmu predsjedatelj Akademije, Gunnar Oequist.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade, navodi se kako su Albert Fert i Peter Gruenberg razvili i usavršili tehnologiju koja se koristi za čitanje i prenos informacija s kompjuteskih hard diskova i koja je posljednjih godina omogućila prozivodnju minijaturnih prenosnih hard diskova velike memorijske zapremine.

Praktično, njihova nanotehološka inovacija danas omogućava milionima ljudi da koriste majušne flash memorijske kartice ili da omiljenu muziku slušaju na prenosnim i takodjer sve manjim digitalnim MP3 playerima.

Vijesti iz Stockholma druga je ovogodišnja objava imena dobitnika Nobelove nagrade za 2007. Švedska akademija je jučer potvrdila kako je američko-britanski tim istraživača dobio ovo priznanje za revolucionarna otkrića u tehnologiji koja omogućava manipulaciju genima miševa.

Objava preostalih dobitnika bit će nastavljana sutra, kada će se doznati ime nagradjenog za postignuća u kemiji. Dobitnici Nobelove nagrade za književnost i za mir, bit će poznati u četvrtak, odnosno u petak, a za ekonomiju u ponedjeljak.

Nagrada se dodjeljuje iz fonda koji je još 1901. godine utemeljio švedski industrijalac Alfred Nobel, a namijenjena je "onima čiji rad donosi najveću dobit čovječanstvu." Novčani iznos nagrade je 10 miliona švedskih kruna, odnosno oko milion eura.

XS
SM
MD
LG