Dostupni linkovi

Nobel za medicinu trojici imunologa, jedan nedavno preminuo


Trojica naučnika na displeju prikazanom na Institutu Karolinska tokom predstavljanja dobitnika Nobelove nagrade, Stockholm, 03. oktobar 2011.
Trojica naučnika na displeju prikazanom na Institutu Karolinska tokom predstavljanja dobitnika Nobelove nagrade, Stockholm, 03. oktobar 2011.
Tri imunologa su dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, ali je naknadno saopšteno da je jedan od njih umro prije tri dana i Komitet za dodjelu Nobelove nagrade, koja se obično ne dodjeljuje posthumno, potvrdio je odluku.

Komitet je u 11.30 po srednjeevropskom vremenu saopštio da će Amerikanac Bruce Beutler (Brus Bojtler) i Jules Hoffman (Žil Hofman) iz Luxembourga podijeliti s Kanađaninom Ralphom Steinman (Ralf Stajnmen) milion i po dolara za bolje razumijevanje imunog sistema čovjeka.

Steinmanov Rockefeller univerzitet je nekoliko sati nakon objavljivanja ove odluke saopštio da je Steinman umro 30. septembra nakon četeverogodišmje borbe s rakom.

Fondacija koja dodjeljuje Nobelovu nagradu saopštila je da će Steinmen ipak ostati ovogodišnji laureat nagrade za medicinu.

Prema pravilima uspostavljenim 1974. godine, Nobelov komitet ne može da dodijeli nagradu posthumno, osim u slučaju da se smrtni slučaj dogodi poslije proglašavanja dobitnika.

Goran Hansson, član Komiteta za Nobelovu nagradu, je kazao da članovi komiteta nisu znali da je Steinman umro kada su donosili svoju odluku. On je za švedsku novinsku agenciju izjavio da komitet može "samo izraziti žaljenje što on (Steinman) nije doživio tu radosnu vijest" da je dobitnik nagrade.

Ralph Steinman, arhivske fotografija

Prethodno je na ceremoniji rečeno da su Beutler i Hoffman postigli rezultate u istraživanju urođenog imuniteta, a Kanđanin Steinman će više od 750 hiljada dolara dobiti za otkriće ćelija koje aktiviraju uspavani imuni sistem.

Hans-Gustaf Ljunggren, član Skupštine Nobelovog komiteta u Stockholmu u ponedeljak je dao obrazlošenje:

"Zajedničkim snagama, Bruce Beutler, Jules Hoffmann and Ralph Steinman revolucionarno su promijenili naše poimanje imunog sistema otkrivajući ključne elemente njegove aktivacije. Time su otvorili potpuno novu cestu u prevenciji baš kao i daljim istraživanjima terapija za infektivne bolesti, oboljenja od raka, upale, autoimune poremećaje te daljnji razvoj vakcina", stoji u saopštenju.

Ovogodišnji favoriti za Nobelovu nagradu u oblasti medicine slovili su i i Japanac Jamanaka, te dvojica kanadskih, odnosno američkih istraživača.

Dok je Jamanaka otkrio da se osnovnom ćelijom mogu proizvesti i stanice kože, a ne samo novi embrion, sjevernoamerički tim je postigao rezultate u oblasti istraživanja pretilosti, odnosno pretjerane gojaznosti.

Oni su naime otkrili hormon kojim se u čovjekovom organizmu može regulisati uzimanje hrane i njeno deponiranje u ćelijama.

Nobelova nagrada za medicinu prva je u nizu koje se svake godine dodjeljuju u Stockholmu.

Slijede nagrade za fiziku, hemiju, književnost i, u politici najprestižnija – Nobelova nagrada za mir. Nagrade će i ove godine biti dodijeljene 10.decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.
XS
SM
MD
LG