Dostupni linkovi

Nobelom protiv zveckanja nuklearnim oružjem


Aktivisti ICAN-a proveli su mnoge kampanje, organizovali proteste i kampanje ua ukidanje nuklearnog oružja

U momentu kada se nikad više zvecka nuklearnim oružjem u svijetu Nobelov komitet u Oslu odlučio je da ovogodišnju nagradu za mir dobijeli Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklernog oružja ICAN (ajken).

"Živimo u svijetu gdje je rizk od upotrebe nuklearnog oružja veći nego što je bio dugo vremena. Neke zemlje modernizuju svoje nuklearne arsenale, a postoji i stvarna opasnost da će sve više država pokušati da dođe do nuklearnog oružja, povodeći se za Sjevernom Korejom", rečeno je u obrazloženju Nobelovog komiteta.

U prvoj reakciji na nagradu šefica ICAN-a je poslala poruku Donaldu Trumpu i Kim Džong-unu - nuklerno oružje je nelegalno, prenosi Reuters.

Reiss-Andersen: Reiss-Andersen: Nuklerno oružje predstavlja konstantnu prijetnju čovječanstvu.
Reiss-Andersen: Reiss-Andersen: Nuklerno oružje predstavlja konstantnu prijetnju čovječanstvu.

"Norveški Nobelov komitet odlučio je da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za 2017. dodijeli Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklernog oružja (ICAN)", objavila je predsjednica Nobelovog komiteta Berit Reiss - Andersen, a potom dalje obrazložila:

"Organizacija dobija nagradu za svoj rad na privlačenju pažnje na katastrofalne humanitarne posljedice bilo kakve upotrebe nukearnog oružja i za njihove revolucionarne napore da postignu sporazume o zabrani takvog oružja."

Reiss-Andersen podsjetila da nuklerno oružje predstavlja konstantnu prijetnju čovječanstvu i životu na zemlji, kao i da je kroz razne obavezujuće međunarodne sporazume međunarodna zajednica ranije usvojila zabranu upotrebe nagaznih mina, kasetne municije, biološkog i hemijskog oružja.

"Nuklearno oružje je čak mnogo destruktvnije, ali još nije postalo predmet sličnih međunarodnih zakonskih zabrana. Kroz svoj rad ICAN je pomogao popunjavanju te praznine", rekla je ona.

Betarice Fihn: Nuklearno oružje je nelegalno
Betarice Fihn: Nuklearno oružje je nelegalno

U prvoj reakciji na nagradu izvršna direktorica Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja Betarice Fihn je za Reuters rekla da su oduševljeni što su dobitnici najprestižnije svjetske nagrade, te poručila američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i lideru Sjeverne Koreje Kim Džong-unu da moraju znati da je nuklerano oružje nelegalno.

Upitana za poruku ovoj dvojici svjetskih lidera Beatrice Fihn je rekla:

"Nuklearno oružje je nelegalno. Prijetnje upotrebom nuklearnog oružja su nelegalne. Imanje, posjedovanje i razvijanje nuklearnog oružja je nelegalno i oni moraju stati", rekla je direktorica ICAN-a.

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja - ICAN globalna je civilna koalicija koja radi na stvaranju pritiska i obavezivanju na potpunu primjenu Sporazuma o zabrani nuklernog oružja, počela je sa radom 2007. i ima ukupno 468 partnerskih organizacija u 101 zemlji.

Napori ICAN-a su fokusirani na pomjeranje debate o razoružanju prema humanitarnoj prijetnji koja predstavlja nuklearno oružje, privlačeći pažnju na orgoman destruktivni kapacitet nukleranog oružja, kao i na katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

ICAN je globalna civilna koalicija
ICAN je globalna civilna koalicija

Nagrada stiže u momentu velikih tenzija oko sjevernokorejskog nuklernog programa i raketnih testova.

Prošle sedmice američki državni sekretar Rex Tillerson objavio da ima direktne kontakte sa Sjevernom Korejom oko spuštanja tenzija, nakon više mjesci testova, uključujući i hidrogenske bombe, početkom septembra, da bi mu predsjednik SAD Donald Trump preko Twittera poručio da ne troši uzaludno energiju.

Nagrada ICAN-a stiže i dan nakon što su američki mediji objavili da će američki predsjednik Donald Trump, i pored protivljenja Pentagona i State Departmenta, saopštiti da nije u intersu SAD da ostane u istorijskom sporazumu o nuklernom programu Irana, koji je uz još pet drugih svjetskih sila 2015. postigla administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Trump je sporazum stalno nazivao "sramotom."

Sporazum je ograničio nukearne aktivnosti Irana u zamjenu za popuštanje sankcija. Ostale svjetske sile potpisnice sporazuma, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska ponavljaju svoju privrženost sporazumu.

Neki posmatrači dodjela Nobela su uoči dodjele predviđali da bi ovogodišnji Nobel mogao otići upravo ključnim figurama koje stoje iza sporazuma sa Iranom 2015.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG