Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Doris Lessing dobitnica Nobela za književnost


Doris Lessing

Lessingova je u dobi od 87 godina postala najstarija primateljica Nobelove nagrade za književnost.

Dobitnica druge najiščekivanije Nobelove nagrade za književnost je engleska spisateljica Doris Lessing. Osamdesetosmogodišnja književnica uglavnom je pisala autobiografsku literaturu pod jakim utjecajem Afrike.

Rodjena je, od roditelja Britanaca, u Perziji, današnjem Iranu. Uglavnom je odrastala u Zimbabveu. Svoje je formalno školovanje završila u 13. godini života i počela pisati romane. Glavne teme su joj odnosi izmedju polova i rasa. Portparol Švedske akademije danas je novinarima uz uobičajeno obrazloženje nagrade, opisao Lessingovu kao "spisateljicu ženskog iskustva koja sa skepticizmom, žarom i vizionarskom snagom analizira podijeljenu civilizaciju."

Doris Lessing se u književnosti pojavila s romanom "Trava pjeva" 1950. Njena ostala djela uključuju poluautobiografsku seriju "Djeca nasilja," s radnjom uglavnom smještenom u Africi.

Prijelomnica u njenom opusu bio je roman iz 1962. godine "Zlatni notes", a medju ostala važna djela spadaju romani "Ljeto prije tame" iz 1973. i "Peto dijete" iz 1988.

Doris Lassing je 34.-ta žena koja je dobila Nobelovu nagradu, 11-ta književnica. A nagrade se dodjeljuju od 1901. godine.

Nagrada za književnost četvrta je objavljena u ovoj godini i jedna je od najviše iščekivanih nakon one za mir koja je na programu sutra.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG