Dostupni linkovi

Patrick Modiano, Proust našega vremena


Patrick Modiano
Patrick Modiano

Patrick Modiano dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, što je malo ko očekivao.

On je drugi Francuz koji je ponio ovu prestižnu medalju, vrijednu oko milion eura. Mada je u većem dijelu svijeta skoro pa nepoznanica, u svojoj domovini važi za jednog od najvećih živih pisaca današnjice.

"Priznanje mu je dodijeljeno za umjetnost sećanja, kojim oživljava najneverovatnije ljudske sudbine i uspjeva da podsjeti na skrivene živote u vremenu okupacije i nehumanosti”, saopštio je sekretar Švedske akademije Peter Englung.

Rođen je 1945.godine u Boulogne-Billancourt, kao Patrizio Modiano, u židovskoj porodici.

Roditelji su mu se razveli šezdesetih godina prošloga stoljeća, zbog čega često zna reći da je odrastao u “haotičnom djetinjstvu i adolescenciji”. Prema vlastitim riječima, ne osjeća nikakvu posebnu vezu s vjerom svojih roditelja.

Smatra ga se skeptičnim romantičarem, koji jasnim i “ekonomičnim” jezikom piše male romane. Najpoznatiji među njima su "Trg de l'Etoile", “Kafić izgubljene mladosti”, “Horizont”, zatim "Mesto za zvijezdu", "Noćobdijino kolo", "Kružni bulevar", "Tužna vila", "Porodična knjižica", "Ulica mračnih dućana", "Jedna mladost", "Tako vrsni momci", "Izgubljeni kraj", "Cirkus prolazi", "Svadbeno putovanje", "Avgustovske nedelje" te "Dora Bruder".

Najpoznatiji mu je roman “Ulica mračnih dućana” o detektivu koji je izgubio pamćenje.

Najnovije među 30 Modianovih dela je “Za tebe nema mjesta u ovom kvartu”.

Autor je i knjiga za djecu i filmskih scenarija.

Modiano je dobitnik je brojnih nagrada u domovini, među kojima je i ona Francuske akademije, te Prix Goncourt. U Austriji mu je, 2012. godine dodijeljena državna nagrada za evropsku literaturu.

Od 1967, Modiano radi kao slobodni književnik u Parizu, a njegovi su romani smješteni, uglavnom u četrdesete i šezdesete godine XX stoljeća. Naročito ga zanima period njemačke okupacije Francuske.

S posebnim senzibilitetom bavi se odnosima medju polovima iz kojih proizilazi sukob i čežnja. Njegovo pisanje opterećeno je komplikovanim odnosom s ocem koji je u vrijeme nacizma živio potpuno izolovan, sakriven i pod lažnim imenom.

Filmskoj publici Modiano je poznat kao autor čiji su romani “Izgubljena osoba” i “Lacombe Lucien”, poslužili Louis-u Malle-u kao podloška za film.

Švedska akademija dodijelila je Nobelovu nagradu Patricku Modianu za “umjetnost sjećanja kojima uspijeva podsjetiti na skrivene živote u vremenu okupacije i nehumanosti”.

Sekretar Akademije u Stockholmu nazvao ga je Marcelom Proustom našega vremena.

XS
SM
MD
LG