Dostupni linkovi

Uhapšen napadač koji je u Njujorku ranio deset lica


Frenk R. Džejms (Frank James), uhapšen zbog sumnje da je pucao u metro u Njujorku, ranivši 10 lica

U sredu, 13. aprila, uhapšen je čovek koji je u utorak vatrenim oružjem pucao u podzemnoj železnici u Njujorku ranivši deset lica.

Frenk R. Džejms (Frank James) (62) je priveden na Menhetnu, rekao je policijski zvaničnik za AP.

Naoružani napadač je aktivirao dimne bombe u prepunom vagonu metroa, a zatim ispalio najmanje 33 hica iz pištolja, saopštila je policija.

Pet od deset ranjenika je u kritičnom stanju, a još 13 ljudi je povređeno u paničnoj bekstvu iz voza punog dima. Očekuje se da će sve žrtve preživeti.

Policija je saopštila da je Džejms (62) pucao iz poluautomatskog pištolja koji je kasnije pronađen na licu mesta, zajedno sa tri proširena magacina municije, sekirom, vatrometom za široku upotrebu i kontejnerom sa benzinom.

Napadač je ranije na društvenim mrežama objavljivao video snimke u kojima je govorio da su SAD rasističke, preplavljene nasiljem i kritikovao gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa. Uz to je govorio o svojoj borbi s mentalnom bolešću.

On je u sredu pobegao tokom haosa posle napada u metrou, ali je ostavio mnoge tragove i predmete, uključujući pištolj kupljen u zalagaonici i ključ kombija kojeg je iznajmio, te je na osnovu toga identifikovan i nađen.

Napad od utorka bio je najnoviji u talasu nasilja koji je zahvatio najveći gradski tranzitni sistem u SAD i predstavlja novi izazov za gradonačelnika Erika Adamsa, koji je pokušao da zaustavi opadanje broja putnika tokom pandemije i obezbedi javnu bezbednost.

Džejms je uhapšen u kvartu Ist Vilidž na Menhetnu nakon što su ga primetili prolaznici koji su objavili njegove slike na društvenim mrežama koje su alarmirale policiju, javili su lokalni mediji.

Vlasti nisu isključile motiv, ali su rekli da se to ne tretira kao teroristički čin i da je osumnjičeni delovao sam.

Policijska uprava Njujorka (NIPD) je saopštila da je Džejms, koji ima adrese u Filadelfiji i Milvokiju u Viskonsinu, ostavio ključeve od iznajmljenog kombija U-Haul na mestu zločina u stanici 36th Street, u četvrti Sunset Park u Bruklinu.

Istražitelji su pronašli brojne objave na društvenim mrežama povezane sa osobom po imenu Frenk Džejms u kojoj se pominje beskućništvo i gradonačelnik Adams. Jutjub nalog koji očigledno pripada Džejmsu uklonjen je u sredu "zbog kršenja njegovih pravila", navodi ova video platforma.

Pokušaji Rojtersa da dođe do bilo kojeg od telefonskih brojeva povezanih sa Džejmsom bili su neuspešni.

U intervjuu za Njujork tajms, Džejmsova sestra, Ketrin Džejms Robinson, rekla je da je on "ceo život bio sam" i da je iznenađena incidentom.

"Mislim da on tako nešto ne bi uradio. To nije u njegovoj prirodi da uradi tako nešto", rekla je ona.

U sredu ujutru, dok je napadač još uvek bio na slobodi, Njujorčani su nastavili da putuju na posao, rekavši da ih nasilje neće odvratiti.

"Bilo je strašno. Bio sam tužan; morao sam to da objasnim svojoj ćerki", rekao je putnik Metju Mosk. "Imao sam sreće što nisam bio u vozu jer obično putujem na posao u to vreme."

Drugi čovek koji se vozio podzemnom železnicom, Nejtan Sendidž, rekao je: "Zapravo nemam nikakvu drugu opciju. To je ono što moramo da uradimo da bismo stigli na posao. Dakle, samo se bavimo onim sa čime moramo da se nosimo."

Broj putnika je opao tokom pandemije: sa 5,5 miliona putovanja nedeljno na prosečnih 3,3 miliona prošle nedelje. Njujork je takođe zabeležio nagli porast nasilnog kriminala, uključujući naizgled nasumične napade na metro.

Nasilje je uključivalo brojne napade u kojima su putnici gurani na železničke šine sa perona, poput žene sa Menhetna čije je ubistvo viđeno kao deo porasta zločina iz mržnje protiv azijskih Amerikanaca.

Nakon napada u utorak, gradonačelnik Adams je obećao da će udvostručiti broj službenika zaduženih za obezbeđenje metroa. On je dao prioritet povećanju policijskih patrola i proširenju programa zaštite mentalnog zdravlja radi borbe protiv nasilja.

Gradonačelnik je u sredu rekao za MSNBC da grad traži nove tehnologije za detektore metala koji bi zaštitili ljude, a minimizirali poremećaje.

“Postoje novi modeli koji se koriste na utakmicama sa loptom, stadionima, bolnicama, gde se ne zaustavljate da biste pregledali svoje stvari, jednostavno prođete kroz uređaj“, rekao je Adams.

Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG