Dostupni linkovi

Njemci traže ostavku predsjednika Christiana Wulffa


On naprosto nije dorastao svom položaju, poručili su u utorak veče iz Socijaldemokratske partije Njemačke predsjedniku države Christianu Wulffu koji je pod sve većim pritiskom da napokon da potpuno objašnjenje svog ponašanja u vezi s kontroverznim kreditom za kupovinu kuće.

U oktobru 2008.godine, Wulff je, u to doba predsjednik Vlade pokrajine Niedersachsen (Niska Saska), uzeo pola miliona eura privatnog kredita od supruge biznismena Egona Geerknesa, uz kamatu od 4%, za jedan procenat nižu nego u bile u bankama.

U februaru 2010 godine na novinarsko pitanje ima li ikakve veze s pomenutim poduzetnikom, Wulff je odgovorio odrečno, i samo mjesec dana kasnije svoj krediti praktično prenio u banku. U junu iste godine, na prijedlog njegove Kršćanske demokratske unije, imenovan je predsjednikom Njemačke, što je jedna po svemu ceremonijalna funkcija u najjačoj državi Evropske unije.

Kada je u decembru prošle godine izašlo na vidjelo da je Wulff sakrio odgovor na svoje veze s Geerknesom, u javnosti su se naprije pojavili komentari kako nije baš uputno da im na počasnoj funkciji sjedi čovjek koji skriva istinu.

Nijemci su mu zamjerili što je, iako je kredit uredno vraćan, bez potrebe lagao.

Njemački se predsjednik 22. decembra izvinio što nije uzeo normalni hipotekarni kredit, nego pozajmicu u privatnim izvorima, ali priča se tu nije završila. Iako su njegove partijski kolege, uključujući i kancelarku Angelu Merkel, stali iza njega.

Prava lavina problema obrušila se na Wulffa kada je tiražni Bild objavio kako je predsjednik tražio od uredništva novina da ne objave detalje kreditnog ugovora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Christian Wulff
Njemačka kancelarka Angela Merkel i Christian Wulff
Na telefonskoj sekretarici Wulff je uredniku Bilda Kai Diekmannu ostavio poruku u kojoj mu prijeti pravnim posljedicama, ukoliko išta izađe u javnost. Time je prevršio mjeru. Udario na jednu od najvećih sloboda Njemačke - onu medijsku.

Zazvonilo je na uzbunu, političari su se povukli s linije odbrane, a javnost je zgrožena. Ostavka se ne traži samo na Facebooku, nego i u uvodniku uglednog Financial Timesa za Njemačku.

Utjecajni dnevnik Sueddeutsche Zeitung također smatra da je ostavka jedino rješenje. "Naivnost i drskost Wulffovog ponašanja zabrinjava. On više nije glavni administrator u Osnabrücku, niti je premijer neke pokrajine, on je zaboga miloga - šef države. Očigledno je ova dužnost za Wulffa pregolema," piše ugledni minhenski dnevnik u svom uvodniku od utorka.

Osuda je jednoglasna - takav čovjek ne može biti predsjednik države, koliko god njegova funkcija nema stvarnu vlast. Koliko god i pozicija i obaveze bile ceremonijalne. Tim prije, kažu Nijemci. Neko ko stoji kao simbol, mora prije svega biti častan čovjek. A Christianu Wulffu više niko ne vjeruje.

Iz Socijaldemokratske partije su u utorak veče poručili da on nije dorastao funkciji koju obavlja. Ali posljednju će riječ ipak kazati kancelarka Merkel koja se s božićnih praznika u Berlin vraća u četvrtak, 5.januara.
XS
SM
MD
LG