Dostupni linkovi

Njemački testovi ukazuju na to da je Navaljni 'otrovan'


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni
Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni

Bolnica Čarite (Charite) u kojoj se liječi teško bolesni lider ruske opozicije Aleksej Navaljni otkad je prebačen u Njemačku dva dana ranije, saopštila je 24. avgusta kako testovi pokazuju da je on "otrovan", piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Navaljni je "na intenzivnoj njezi i još uvijek je u induciranoj komi", rečeno je uz napomenu da je zdravstveno stanje pacijenta "ozbiljno, ali da trenutno nema akutne opasnosti po njegov život".

Nepokoljebljivi borac protiv korupcije i kritičar predsjednika Vladimira Putina razbolio se 20. avgusta tokom leta iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu.

Avion je hitno sletio u Omsk, gdje su ga ljekari stavili u induciranu komu.

"Klinički nalazi ukazuju na intoksikaciju supstancom iz grupe aktivnih tvari koje se nazivaju inhibitorima holinesteraze", navodi se u saopštenju bolnice Čarite.

Inhibitori holinesteraze, poznati i kao anti-holinesteraza, širok su spektar hemikalija koje se nalaze u nekoliko lijekova, ali i u nekim pesticidima i nervnim agensima.

To je u suprotnosti s izjavama ruskih zvaničnika.

Regionalno ministarstvo zdravstva Omska saopštilo je 22. avgusta da su u Navaljnijevoj mokraći pronađeni kofein i alkohol, ali da "nisu otkriveni konvulzivni ili sintetički otrovi".

Agencija Interfax je citirala Aleksandra Sabajeva, šefa toksikologije u bolnici u Omsku gdje se liječio Navaljni, nakon vijesti o njemačkim nalazima da "kada je Navaljni primljen na liječenje, ispitan je širok spektar opojnih i sintetskih supstanci, psihodelika i medicinskih tvari uključujući inhibitore holinesteraze, i rezultat je bio negativan. " Sabajev je rekao da kritičar Kremlja nije pokazao "klinički obrazac karakterističan za trovanje inhibitorom holinesteraze".

Kolege i pristalice Navaljnog rekli su da je moguće da se on otrovao kada je popio čaj na aerodromu Tomsk prije nego što se ukrcao u avion za Moskvu.

Ruski opozicioni lider Navaljni bori se za život nakon sumnji na trovanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel je 24. avgusta pozvala je Moskvu da u potpunosti istraži sumnju na trovanje i privede odgovorne.

"S obzirom na istaknutu ulogu gospodina Navaljnog u političkoj opoziciji u Rusiji, vlasti tamo se hitno pozivaju da istraže taj čin do posljednjeg detalja - i to u punoj transparentnosti", rekla je u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova Hajkom Masom (Heiko Maas).

Odgovorni "moraju biti identifikovani i privedeni", dodaje se u saopštenju.

Ranije je portparol kancelarke Merkel, Stefen Sajbert (Steffen Seibert), rekao novinarima u Berlinu da je Navaljnom potrebna "zaštita" jer se sumnja na trovanje, dok se nastavlja "opsežno" testiranje.

"Sumnja je... da je neko otrovao Navaljnog - na što, nažalost, ukazuju primjeri iz novije ruske istorije. Dakle, svijet ovu sumnju shvata vrlo ozbiljno", rekao je Sajbert.

Koordinator njemačke vlade za pitanja istočne Evrope, Dirk Vize (Wiese), rekao je javnom RTV servisu ZDF da je ruski vođa opozicije i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju u berlinskoj bolnici Čarite.

On je dodao da je njemačka policija iz predostrožnosti postavljena ispred Navaljnijeve sobe, kao čuvari.

"Okolnosti onoga što je dovelo do kritičnog stanja Alekseja Navaljnog još nisu razjašnjene", rekao je Vise.

Objavljeni postovi na društvenim mrežama 24. avgusta također su pokazali da se oko bolnice povećava prisustvo policije.

Ljekari u bolnici u Omsku u početku su odbijali mogućnost Navaljnijevog premještanja iz bolnice, tvrdeći da on nije u stanju da podnese transport radi liječenja.

Navaljni je 22. avgusta poletio u Berlin avionom koji je iznajmila njemačka nevladina organizacija nakon dvodnevne bitke Navaljnijeve porodice i pristalica za odobrenje ruskih vlasti za njegov transport na Zapad.

Navaljnijeva supruga predložila je liječenje u Njemačkoj za svog supruga - koji je prethodno napadnut hemikalijom koja je ostavila trajno oštećenje oka i koji je sumnjao da je otrovan u ruskom pritvoru - jer bi tretman bio pouzdaniji, učinkovitiji i transparentniji.

Ranije 24. avgusta, glavni doktor bolnice u sibirskom gradu Omsku negirao je da je tamošnje medicinsko osoblje bilo pod vanjskim pritiskom lokalnih vlasti.

"Liječili smo pacijenta i spasili ga. Nije bilo miješanja u liječenju pacijenta niti je moglo biti", rekao je Aleksandar Murakovski na konferenciji za novinare u Omsku.

"Pacijent je imao ličnog ljekara. Sve su se odluke donijele na kolegijalni način, a u svakom konsultovanju bilo je uključeno i do 10 ljekara iz različitih institucija", rekao je Murakovski.

Upitan zašto su policajci bili prisutni u bolnici u Omsku, Murakovski je rekao da ne može reći ko je to bio i "ne može reći da su oni nešto radili".

Navaljnijevi saveznici optužili su doktore da usporavaju njegovu evakuaciju za Njemačku.

Prema izvještaju ruskih novina, Navaljni je bio pod nadzorom ruskih saveznih agenata za sigurnost tokom nedavnog putovanja u Sibir.

Oficiri ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) nadgledali su Navaljnijeva kretanja, izvijestio je list Moskovski komsomolec pozivajući se na na informacije iz izvora u ruskim sigurnosnim agencijama. U praćenju su sudjelovali policajci u civilu i CCTV kamere, navodi se u novinama.

Evropska unija zatražila je "brzu, nezavisnu i transparentnu istragu" i pravdu u slučaju sumnje na trovanje.

Navaljni, koji je izložio raširenu korupciju na najvišim nivoima u Rusiji, u prošlosti je pretrpio nekoliko fizičkih napada.

Preživio je hemijske opekotine na jednom oku 2017. godine nakon što je napadnut antiseptičkim sredstvom.

U julu 2019. godine Navaljni je dobio kaznu pritvora od 30 dana nakon što je pozivao demonstrante na proteste koje vlasti prethodno nisu odobrile. Tokom te pritvorske kazne odvezen je u bolnicu s jakim osipom i nateknutim licem, dok se kasnije govorilo da je navodno bio otrovan.

Posljednjih godina Navaljni je nekoliko puta bio u pritvoru, zabranjeno mu je da se kandiduje za predsjednika i blokiran je kao kandidat u izborima za gradonačelnika Moskve.

Uz izvještaje Karent tajma, Moskovskog komsomoleca, Rojtersa, DPA i Vašington posta.

XS
SM
MD
LG