Dostupni linkovi

Vestervele donosi podršku nezavisnim medijima


Gido Vestervele
Gido Vestervele
U prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori stiže šef njemačke diplomatije Gido Vestervele gdje će se sastati sa premijerom Igorom Lukšićem i ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom.

No, osim činjenice da su njemačko-crnogorski kontakti na visokom nivou učestali nakon dolaska Lukšića na čelo Vlade, upada u oči da će prvi čovjek diplomatije zemlje koja je jedna od najuticajnih u EU u srijedu posjetiti redakciju dnevnika Vijesti gdje će razgovarati i sa novinarima lista Dan i nedjeljnika Monitor.

"To je svakako podrška medijima koji su među malobrojnim koji kritikuju negativne pojave u društvu i koji se trude da odrade svoj posao kako treba, a posebno u situaciji kada su na neki način bili ugroženi zbog svih ovih događanja koja su bila u proteklih 10 godina", tumači glavni urednik lista Vijesti Mihajlo Jovović neuobičajeni gest šefa diplomatije Njemačke.
Raičević: U svakom slučaju rezultate Vesterveleove posjete vidjećemo u narednom periodu, ukoliko se istinski bude počeo provoditi Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Slično razmišlja i urednica u listu Dan Rajka Raičević koja će stavove o crnogorskim medijskim prilikama, u srijedu saopštiti Vesterveleu.

"Sastanak njemačkog ministra inostranih poslova sa predstavnicima medija u Crnoj Gori predstavlja svojevrsnu podršku nezavisnim medijima koji nijesu baš u zavidnom položaju. Dan je zahvaljujući uticaju njemačke administracije nakon 10 godina dobio struju za štampariju u kojoj se štampa list. To znači da je interesovanje Njemačke, ne kažem završilo taj posao ali svakako jeste ubrzalo proces. U svakom slučaju rezultate Vesterveleove posjete vidjećemo u narednom periodu, ukoliko se istinski bude počeo provoditi Zakon o slobodnom pristupu informacijama, što će biti znak da su ti razgovori imali efekta", smatra Raičević.

Hajka i pritisak

Razgovori sa njemačkim ministrom inostranih poslova za Milku Tadić Mijović iz nedjeljnika Monitor nijesu iznenađenje i tumači ih kao rezultat nastojanja predstavnika crnogorskih nezavisnih medija da obavijeste važne evropske adrese šta se na medijskom planu događa u Crnoj Gori.
Ilustracija

"Mislim da je to u stvari jedna poruka da su nezavisni mediji izuzetno značajni za sva društva, pa i za ovo naše. Kao što znate u posljednjih nekoliko godina nezavisni mediji u Crnoj Gori su pod velikim pritiskom, što formalnih što neformalnih struktura i zato su se i našli među 7 uslova za otvaranje pregovora Crne Gore. Ja mislim da Njemci to vrlo dobro shvataju i da je to jedan od razloga zbog kojih Vestervele dolazi kod nas. U stvari on šalje poruku da se nezavisni mediji moraju poštovati dok nas, kao što znate tretiraju kao neprijatelje u Crnoj Gori i to od vrha pa do nekih, kao što sam rekla neformalnih struktura", kazala je ona.

Paljenje vozila lista Vijesti samo je posljednje u nizu ataka na medije i njihovu imovinu u Crnoj Gori. Od ubistva glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića 2004, dogodili su se brojni napadi, premlaćivanja i prijetnje novinarima, pritisci na malobrojne nezavisne medije i pokušaji njihovog finansijskog isrpljivanja brojnim tužbama za klevetu i uvredu sa odštetnim zahtjevima od više miliona eura.

"Samo u posljednjih nekoliko godina crnogorski nezavisni mediji imaju odštetne zahtjeve pred crnogorskim sudovima od preko 13 miliona eura. Većina tih zahtjeva dolazi od predstavnika vlasti i njima bliskih biznis struktura. Mi smo takođe i pod užasnim pritiskom i što se tiče oglašivača. Tu je i jedna kontinuirana kampanja državnih medija protiv nezavisnih medija i to je na snazi već nekoliko godina", navodi ponovo Milka Tadić Mijović.

Na kraju: Kako će razgovori Vestervelea sa predstavnicima Vijesti, Dana i Monitora biti protumačeni u crnogorskim vladajućim strukturama, posebno u svjetlu činjenice da je jedan od 7 uslova koje Crna Gora treba da ispuni da bi joj bio odobren početak razgovora o članstvu u Evropskoj uniji i unaprjeđenje medijskih sloboda.

"Nijesam siguran da će to oni sa odobravanjem dočekati jer u vladajućim strukturama postoje ljudi kojima mediji kao što su Vijesti, Dan i Monitor jako smetaju ali će im takođe biti jasno da Evropa kojoj deklarativno teže neće dopustiti da se takve stvari dešavaju u budućnosti ili barem da se dešavaju nekažnjeno", kaže urednik Vijesti Mihajlo Jovović.
XS
SM
MD
LG