Dostupni linkovi

Kancerogenom supstancom zagađeni milijuni tona hrane


Jaje na stolu gdje piše upozorenje "opasno po zdravlje"
Pod izuzetnim pritiskom njemačke vlasti ubrzano rade na rješenju poljoprivrednog skandala. Savezni ured za zaštitu potrošača objavio je u utorak da je stočna hrana zaražena otrovnim dioxinom. Do sada je zatvoreno oko 1150 farmi za proizvodnju jaja, peradi i svinja.

Dioxin nastaje tokom procesa izgaranja otpadnih tvari te drugih industrijskih procesa. Opasan je zato što direktno utječe na stvaranje kancerogenih ćelija u ljudskom organizmu.

Nakon što je Savez za zaštitu potrošača otkrio dioxin u jajima sa stotinjak farmi u četiri savezne njemačke države, istraga o izvoru zagađenja je dospjela do firme Harles und Jentsch.

Ti distributeri ulja za stočnu hranu iz umjesto uobičajenih, miješala je ulja predviđena za proizvodnju biogoriva.

Otrov najopasniji po djecu


Skandal je uznemirio Nijemce, osobito roditelje, jer je, prema riječima stručnjaka, djetetu od tri godine dovoljno da pojede jedno jaje, tri dana zaredom, i da posljedice po zdravlje budu neotklonjive.

U opsežnoj akciji koju su poduzele njemačke vlasti zatvoreno je više od hiljadu farmi, te uništeni milioni jaja, desetine hiljada kokoški, purica i svinja. Pokrajina Nordrhein-Westfalen objavila je brojeve sa štambilja koji su utisnuti na otrovnim jajima, kako bi stanovnici tačno znali imaju li doma štetne proizvode ili ne.

Oko tri hiljade tona zagađene hrane isporučeno je proizvođačima između 12. novembra i 23. decembra prošle godine.
Prema riječima stručnjaka, djetetu od tri godine dovoljno da pojede jedno jaje, tri dana zaredom, i da posljedice po zdravlje budu neotklonjive.

Njemački su istražitelji ustvrdili da je otpad bio zapakiran i obilježen na propisan način, da je jasno stajalo kako ga se može upotrijebiti u industriji sredstava za podmazivanje, ali ne i u proizvodnji stočne hrane.

Unatoč tome, proizvođači hrane su te masnoće upotrijebili i tako proizvedenu hranu prodali proizvođačima jaja i mesa.

Ukupno bi prema procjenama moglo biti između 30 i 150 hiljada tona mesa zatrovanog dioxinom. Štete se cijene milionima eura, a liječnici preporučuju da se, do završetka istrage, kupuju isključivo proizvodi koji imaju oznaku BIO.
XS
SM
MD
LG