Dostupni linkovi

Važan događaj za kancelarku Merkel


Christian Wulff
Christian Wulff
Parlament Njemačke izabrao je u srijedu uveče u trećem krugu Kristijana Vulfa (Christian Wulff) za novog predsednika države, sa 625 glasova za.

Kandidat vladajuće koalicije, konzervativaca i liberala, šef vlade Donje Saksonije Kristijan Vulf, koji je uoči izbora slovio kao favorit, dobio je u drugom krugu 615 glasova - 15 više nego u prvom krugu, ali i dalje 29 glasova manje od broja poslanika koje stranke koje su ga predložile imaju u Parlamentu.

Kandidat opozicionih socijaldemokrata i zelenih, Joahim Gauk (Joachim Gauck), dobio je u drugom krugu devet glasova manje, 490. Stranke koje su ga predložile imaju 462 poslanika.

Savezna skupština, koja se sastaje po 14 put, izabrala je tako nasljednika dosadašnjeg šefa države Horsta Kelera (Koehler), koji je prije mjesec dana podnio ostavku, zbog načina kako su u medijima tumačeni njegovi stavovi o angažovanju njemačke vojske u Avganistanu.

Umjesto, kako su mediji špekulisali ministarke za socijalnu politiku Ursule fon der Lajen, kancelarka Angela Merkel je predstavila Kristijana Vulfa.

Vulf je ovako formulisao svoje ciljeve na poziciji predsjednika: „Mislim da se ljudi mogu spojiti, da učine nešto za zajedništvo našeg društva, ohrabriti i uliti optimizam u teškim vremenima...“

Pedesetjednogodišnji Vulf, slabo poznata i nimalo harizmatična politička ličnost, čija kandidatura nije bila bezrezervno podržana čak ni u strankama koje su ga predložile.

Iako je Vulf izabran, činjenica da su, uprkos jasnoj većini za vladinu koaliciju bila potrebna tri kruga glasanja, je težak poraz za vladu kancelarke Angele Merkel, koja se već ionako mjesecima nalazi u teškoj krizi.

U Njemačkoj, gotovo protokolarna, funkcija šefa države traje pet godina.
XS
SM
MD
LG