Dostupni linkovi

Njemački kancelar odvaja dodatnih dvije milijarde eura za vojnu pomoć Ukrajini


Njemački kancelar Olaf Scholz tokom susreta s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom u Berlinu, 17. mart 2022.
Njemački kancelar Olaf Scholz tokom susreta s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom u Berlinu, 17. mart 2022.

Njemački kancelar Olaf Scholz želi potrošiti dodatnih dvije milijarde eura na novu vojnu opremu, uglavnom za pomoć Ukrajini, rekao je u petak vladin izvor, prenio je Reuters.

Dodatnih oko 400 miliona eura novca namijenjeno je Europskom mirovnom fondu, koji kupuje oružje za Ukrajinu, dok će neki drugi troškovi biti za bilateralne isporuke Ukrajine i drugdje, rekao je izvor, u petak 15. aprila.

Ranije je njemački ministar gospodarstva rekao kako bi Nijemci trebali početi štedjeti energiju kako bi postali neovisniji od ruskih fosilnih goriva, što bi također bio jedan od odgovora Rusiji nakon što je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

Uz sve više smrtnih slučajeva civila u Ukrajini usred ruske invazije, Njemačka je pod pritiskom da se odvikne od ruskog plina i nafte, jer kritičari kažu da prihodi Moskvi osiguravaju vitalna sredstva za vođenje rata.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Habeck je rekao da bi Njemačka mogla postati manje ovisna ako građani smanje potrošnju energije, predlažući korištenje voza ili bicikla umjesto vožnje kad god je to moguće.

"Svaki neprijeđeni kilometar doprinosi lakšem bijegu od ruskih zaliha energije. Također štitimo klimu", rekao je Habeck u intervjuu za Funke Media Group, prenio je Reuters.

Habeck je rekao da je smanjenje individualne potrošnje energije za deset posto moguće, dodajući da poslodavci mogu doprinijeti nudeći radnicima mogućnost rada od kuće gdje god je to moguće.

XS
SM
MD
LG