Dostupni linkovi

Njemačka uhapsila ruskog naučnika zbog špijunaže


Uhapšeni državljanin Rusije je bio naučni istraživač na neimenovanom univerzitetu u pokrajini Bavarska

Njemački tužioci saopštili su da su uhapsili ruskog naučnika optuženog za špijuniranje za Moskvu.

Naveli su kako je prenio povjerljive informacije o evropskom raketnom programu Ariane dok je radio na njemačkom univerzitetu.

Savezni tužioci objavili su 27. januara da je osumnjičenik, identifiikovan samo kao Ilnur N., bio naučni istraživač na neimenovanom univerzitetu u pokrajini Bavarska i da je održavao "redovne sastanke" sa visokim ruskim obavještajnim oficirom stacioniranim u Njemačkoj. Uhapšen je u junu 2021., dodali su.

Osumnjičeni je "prenio informacije o istraživačkim projektima u oblasti vazdušne tehnologije, posebno o različitim fazama razvoja evropskog lansera Ariane", rekli su tužioci.

Program Ariane se sastoji od niza transportnih raketa dizajniranih za lansiranje teških tereta, uključujući satelite, u svemir.

Objava o hapšenju dolazi usred pojačanih napetosti između Moskve i Zapada zbog gomilanja ruskih vojnika na granici Rusije s Ukrajinom.

To je takođe posljednji u nizu navodnih slučajeva ruske špijunske aktivnosti u Njemačkoj, koja se smatra glavnim centrom ruskih obavještajnih operacija.

U novembru je sud u Berlinu osudio Rusa za smrtonosni ubistvo bivšeg čečenskog militanata u Berlinu po nalogu Kremlja 2019. godine.

Sud je presudio da je ubistvo čin "odmazde" protiv četrdesetogodišnjaka, Čečena gruzijskog državljanstva, jer je bio protivnik Kremlja. Presuda je izazvala diplomatsko protjerivanje diplomata od strane obje zemlje.

Na osnovu pisanja Der Spiegela, Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG