Dostupni linkovi

Njemačka pojačava sigurnost na granici s Poljskom usred migrantske krize


Irački migranti sjede u vojnom kamionu nakon što su ih uhvatili graničari i policajci nakon prelaska bjelorusko-poljske granice u Hajnowki 14. listopada.
Irački migranti sjede u vojnom kamionu nakon što su ih uhvatili graničari i policajci nakon prelaska bjelorusko-poljske granice u Hajnowki 14. listopada.

Njemačka je rasporedila stotine dodatnih policajaca na poljsku granicu kako bi pomogla u suočavanju s nedavnim prilivom migranata koji prelaze iz Bjelorusije, a vladin dužnosnik rekao je da je Berlin spreman pojačati granične kontrole ako bude potrebno.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je za list Bild am Sonntag 24. listopada da je 800 policajaca već poslano u regiju:

"I ako bude potrebno, spreman sam to dodatno pojačati", poručio je.

Na granici je policija razbila naoružanu skupinu od pedesetak ekstremno desnih aktivista koji su pokušavali spriječiti migrante da uđu u Njemačku.

Radikalna krajnje desničarska skupina Treći put (Der III. Weg) pozvala je članove da se okupe kako bi poduzeli mjere protiv migranata koji pokušavaju prijeći granicu iz Poljske.

Dužnosnici Europske unije i Njemačke optužili su bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka da je organizirao "naoružavanje" migranatima kao odgovor na sankcije Bruxellesa Minsku. Sankcije su uvedene zbog brutalnog razbijanja protesta građana koji se nisu složili sa rezultatima predsjedničkih izbora 2020. za koje se smatra da su bili namješteni.

Michael Kretschmer, šef njemačke granične države Saske, okrivio je Lukašenka za pokretanje granične krize, rekavši: "Ako dopustimo da nas takva osoba ucjenjuje, onda mi kao Europska unija nemamo šanse."

Njemačke vlasti žalile su se na navalu iregulanih migranata kroz "Bjelorusku rutu", procjenjujući da je protok migranata koji stižu preko Poljske i Bjelorusije u posljednja tri mjeseca narastao na gotovo 5.000 iregularnih migranata.

Rekli su da većina migranata bez dokumenata stiže "bjeloruskom rutom" iz Iraka, Sirije, Jemena i Irana.

Poljska je predložila izgradnju zida vrijednog 410 milijuna dolara na granici s Bjelorusijom kako bi spriječila migrante.

Upitan o takvoj graničnoj strukturi, Seehofer je za novine izjavio:

"Za nas je legitimno štititi vanjsku granicu na način da se spriječi nelegalni prijelaz granice."

Seehofer je svom poljskom kolegi Mariuszu Kaminskom predložio da dvije zemlje pojačaju zajedničke patrole duž granice. Kaminski je Poljskoj ponudio "punu podršku".

Seehofer je rekao da Njemačka ne planira zatvoriti granicu s Poljskom.

Izvor: AFP, Dpa
XS
SM
MD
LG