Dostupni linkovi

Njemački podsticaj ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana


Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel biće u četvrtak u Berlinu domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu, na kojoj će delegaciju BiH činiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić. Poruka domaćina je da EU računa na zemlje Zapadnog Balkana, te da će u narednom periodu pružiti svoju pomoć za ubrzanje reformi i ekonomsko osnaživanje regiona.

Domaćin konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova Njemačka želi poslati poruku zemljama Zapadnog Balkana da računa na ovaj region i da je spremna pomoći da se ubrzaju reforme i ekonomski osnaže zemlje regionalnim projektima, kaže za naš radio ambasador BiH u Berlinu Edin Dilberović:

„Poruke službenog Berlina da region nisu zaboravili, da je region također jedan od njihovih pririteta i da budućnost regiona vide u EU, ali ovog puta definitivno kao regiona - jer i ova konferencija jeste namijenjena budućoj kvalitetnijoj saradnji i nekim novim poglavljima koja će se u regionu zapadnog Balkana otvoriti. Nisu predviđeni posebno odvojeni radni sastanci sa bilo kim od premijera, jer, kao što sam vam i rekao, stav je službenog Berlina pristup regionu, a nikako pristup svakoj zemlji pojedinačno u ovom slučaju“, navodi Dilberović.

Konferencija u Berlinu je svojevrsna poruka da je vodeća zemlja EU spremna dati podsticaj za ekonomsko osnaživanje regiona, ocjenjuje Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane:

„EU nije riješila mnoga pitanja za koja je bila zadužena u samoj regiji zapadnog Balkana, nego je to morala preuzeti najmoćnija država Evrope - Njemačka, tako da povratak Njemačke znači, prije svega, jak podsticaj ekonomskom oporavku države. Mi moramo biti svjesni činjenice da je prošlo 20 godina od završetka tragičnih sukoba na području Zapadnog Balkana, međutim ekonomska situacija u svim tim državama je slabija nego prije raspada nekadašnje zajedničke države, što znači da su, pored političke nestabilnosti, države ekonomski osiromašene, jednostavno uništene i upravo Njemačka može predstavljati značajan signal, značajan podsticaj da se krene u ekonomsku obnovu tih država“, ocjenjuje Bećirović.

Budući da su u BiH izbori za mjesec i pol dana, bh. zvaničnici smatraju da će politička pitanja biti odložena za period nakon izbora. Potvrđuje to i Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH:

„Politička pitanja što se tiče njemačke administracije, a čini mi se i evropske, biće ostavljena za period nakon izbora u kojem BiH u naredne četiri godine ima obavezu da riješi jako puno reformskih ne samo zakona nego i reformskih puteva koji bi mogli obezbijediti Bosni i Hercegovini ne samo evropski konsenzus nego evropsku orijentaciju koja bi mogla garantovati da postajemo vrlo brzo nečim što se zove jedna velika evropska porodica“, konstatuje Hadžić.

Ambasador BiH u Berlinu Edin Dilberović napominje kako već postoji dogovor o narednim susretima čelnika zemalja regiona u vodećim zemljama EU, što govori o opredijeljenosti da se reforme u što kraćem roku završe:

„Jer stav službenog Berlina, koji je već prihvaćen u Beču i u Parizu, a koliko imamo informacije - i u Hagu, odnosno u Nizozemskoj, jeste da ova konferenica ima i budući kontinuitet i da će sljedeća konferencija biti održana u Beču, konferencija 2016. se očekuje u Parizu, a vrlo vjerovatno 2017. u Hagu. Prema tome, to je jedan kontinuitet u kojem vodeće zemlje EU pokazuju da je mjesto - u skladu i sa onom deklaracijom iz Grčke - Zapadnog Balkana u EU, a nikako van nje“, zaključuje Dilberović.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG