Dostupni linkovi

Njemačka gasi tri od posljednjih šest nuklearnih elektrana


Opšti pogled na nuklearnu elektranu, čija će zadnja jedinica biti ugašena na prelazu godine, u Gundremmingenu, Njemačka, 29. decembra 2021.
Opšti pogled na nuklearnu elektranu, čija će zadnja jedinica biti ugašena na prelazu godine, u Gundremmingenu, Njemačka, 29. decembra 2021.

Njemačka u petak gasi tri od svojih posljednjih šest nuklearnih elektrana, što je još jedan korak ka potpunom povlačenju iz nuklearne energije jer se fokusira na obnovljive izvore energije, piše Reuters.

Vlada je odlučila ubrzati postupno ukidanje nuklearne energije nakon pada u japanskom reaktoru Fukushima 2011. godine kada su potres i cunami uništili obalnu elektranu u najgoroj svjetskoj nuklearnoj katastrofi od Černobila 25 godina ranije.

Reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen C, kojima upravljaju kompanije E.ON i RWE, biće ugašeni u petak nakon tri i po decenije rada.

Posljednje tri nuklearne elektrane - Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II - bit će isključene do kraja 2022. godine.

Postepeno ukidanje energije koju neki smatraju čistom i jeftinom nepovratan je korak za najveću evropsku ekonomiju, koja se suočava sa ambicioznim klimatskim ciljevima i rastućim cijenama električne energije.

"Za energetsku industriju u Njemačkoj, nuklearno gašenje je konačno", rekla je Kerstin Andreae, voditeljica udruženja energetske industrije BDEW.

Šest nuklearnih elektrana doprinijelo je oko 12% proizvodnje električne energije u Njemačkoj 2021. godine, pokazuju preliminarni podaci BDEW-a. Udio obnovljive energije iznosio je skoro 41%, pri čemu je ugalj proizvodio nešto manje od 28%, a plin oko 15%.

Njemačka ima za cilj da obnovljivi izvori energije zadovolje 80% potražnje za električnom energijom do 2030. kroz proširenje infrastrukture za energiju vjetra i sunca.

Nova vlada, koja planira da pojača napore u zaštiti klime, stajala je pri postupnom ukidanju nuklearne energije u svom koalicionom sporazumu.

Ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habeck rekao je u srijedu da ne vidi slabljenje antinuklearnog konsenzusa u Njemačkoj.

Ekološke grupe pozdravile su taj potez, ali su upozorile da 2022. nije pravi kraj nuklearne ere u Njemačkoj.

"Moramo reći da će u Njemačkoj i dalje postojati postrojenja za obogaćivanje uranijuma, poput onog u Gronauu", rekao je za Reuters Arne Fellermann, menadžer ekološke grupe BUND.

"Također postoji istraživački reaktor u Garchingu koji još uvijek radi s uranijumom za oružje", dodao je Fellermann.

Upitan o mogućem gubitku radnih mjesta, gradonačelnik Gundremmingena Tobias Buehler rekao je da će zaposleni u elektrani biti zauzeti demontažom reaktora nakon gašenja.

"A ovaj period demontaže će sigurno potrajati još jednu ili dvije decenije", rekao je Buehler.

Ukupne troškove za demontažu E.ON procjenjuje na 1,1 milijardu eura (1,25 milijardi dolara) po tvornici. E.ON je 2020. godine obezbijedio 9,4 milijarde eura za nuklearnu post-operativnu fazu, uključujući demontažu objekta, pakovanje i čišćenje radioaktivnog otpada.

Očekuje se da će demontaža biti završena do 2040. godine.

Japanska vlada je u utorak izradila plan za ispuštanje kontaminirane vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u more, što je razbjesnilo susjednu Kinu i Južnu Koreju.

XS
SM
MD
LG