Dostupni linkovi

Rekordan broj novozaraženih koronom u Njemačkoj, nove mjere


Zdravstveni radnik daje vakcinu protiv korona virusa (COVID-19) osobi u centru za vakcinaciju u tržnom centru Alexa u Berlinu, Njemačka, 9. novembra 2021.
Zdravstveni radnik daje vakcinu protiv korona virusa (COVID-19) osobi u centru za vakcinaciju u tržnom centru Alexa u Berlinu, Njemačka, 9. novembra 2021.

Njemačka je prijavila rekordni broj novih infekcija korona virusom, 50.196 novih slučajeva u 24 sata, što je znak snage ovog vala epidemije koji pogađa zemlju, objavio je Institut Robert Koch.

To je prvi put od početka pandemije da je u jednom danu pređen prag od 50.000 novih slučajeva. Broj umrlih u 24 sata bio je 235.

Institut je izvijestio o porastu sedmodnevne stope incidencije korona virusa - broja ljudi na 100.000 zaraženih tokom prošle sedmice - na 249 sa 232 u srijedu.

Reinhard Sager, predsjednik udruženja njemačkih lokalnih vlasti (DLT), pozvao je ugostiteljsku industriju i industriju događanja da strože provjeravaju da li su kupci testirani, vakcinisani ili oporavljeni od virusa, piše Reuters.

"Zabrinutost zbog gubitka potencijalnih kupaca trebala bi biti znatno manja od zabrinutosti o posljedicama koje prijete ako nastave činiti premalo kako bi ispunili svoje obaveze kontrole", rekao je Sager.

Kancelarka na odlasku Angela Merkel ocijenila je u srijedu "dramatičnim" novo jačanje epidemije u zemlji, koje je posebno uočljivo od oktobra.

"Pandemija se ponovo širi spektakularnim načinom", rekao je njen glasnogovornik pozivajući regionalne vlasti, koje su nadležne za zdravstvena pitanja, da ponovo uvedu mjere kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Pritisak je istovremeno narastao na jedinice intenzivne njege i cijeli bolnički sistem.

Rast broja slučajeva pripisuje se prije svega relativno slaboj vakcinisanosti među njemačkim stanovništvom, koja iznosi oko 67 posto.

Više država koje su snažnije pogođene, kao što su Saska i Bavarska te odnedavno Berlin, uvelo je nove restrikcije prema nevakcinisanim osobama, koje su najjače pogođene u ovom valu pandemije.

Od ponedjeljka Berlin će zabraniti nevakcinisanim osobama pristup restoranima bez terasa, barovima, sportskim dvoranama i frizerskim salonima.

Negativni test neće više omogućavati ulazak u te javne prostore ako osoba nije vakcinisana ili ne može dokazati da se oporavila od bolesti.

Ukupno je u Njemačkoj od početka pandemije zaraženo 4.9 miliona ljudi.

Fajzer najavljuje pilulu koja smanjuje šanse za teži oblik COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00

XS
SM
MD
LG