Dostupni linkovi

Njemačka objavila strategiju politike prema 'sve agresivnijoj' Kini


Njemački kancelat Olaf Scholz (desno) i premijer Kine Li Kiang na konferenciji za medije tokom konsultacije dvije vlade u Berlinu, 20. juni 2023.
Njemački kancelat Olaf Scholz (desno) i premijer Kine Li Kiang na konferenciji za medije tokom konsultacije dvije vlade u Berlinu, 20. juni 2023.

Njemačka je objavila dugo očekivanu strategiju za pozicioniranje u odnosu na "sve agresivniju" Kinu.

Strategija objavljena 13. jula naglašava moguće odgovore u odnosu na ponašanje Pekinga, poput kontrole izlaznih ulaganja u vrhunsku tehnologiju s vojnom upotrebom.

Dokument od 64 stranice objavljuje se usred šireg pritiska na Zapadu da se smanji strateška zavisnost od Kine, koju su kreatori politike nazvali "smanjenjem rizika", kao i rastuće zabrinutosti oko sve većeg nastojanja Pekinga da potvrdi svoju hegemoniju na Indo-Pacifiku.

"Kina se promijenila. Rezultat toga kao i političke odluke Kine, moramo da promijenimo naš pristup Kini", stoji u dokumentu koji je vlada dogovorila u četvrtak (13. juli) nakon višemjesečnih nesuglasica unutar trostruke koalicije kancelara Olafa Scholza.

Kina je ostala nezamjenjiv partner u suočavanju s globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i pandemije, rečeno je.

Međutim, takođe je bila sve odlučnija u svojim pokušajima da promijeni međunarodni poredak temeljen na pravilima s posljedicama za globalnu sigurnost.

Odluka Kine da proširi svoje odnose s Rusijom takođe je imala neposredne sigurnosne implikacije za Njemačku, rečeno je.

Njemačka će nastaviti da jača svoju vojnu prisutnost i saradnju s partnerima u Indo-Pacifiku, navodi se u dokumentu uz upozorenja da se status quo Tajvanskog moreuza može promijeniti samo miroljubivim sredstvima i obostranim pristankom.

"Vojna eskalacija takođe bi uticala na njemačke i evropske interese", stoji u strategiji.

Njemačka bi proširila svoje bliske odnose s Tajvanom dok bi se nastavila pridržavati "politike jedne Kine", koja priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine.

Što se tiče ekonomije, u strategiji su navedeni prijedlozi za smanjenje kritične zavisnosti od Kine, u skladu s onim što je prethodno dogovorila Evropska unija (EU).

U Njemačkoj postoji velika zabrinutost zbog uticaja strategije smanjenja rizika na ekonomiju koje je već u recesiji s obzirom na snažne poslovne veze s Kinom, koja je 2016. postala najveći trgovački partner Njemačke.

Sa trenutno, gotovo 300 milijardi eura prometa uvoza i izvoza, Kina je ključno tržište za njemačke kompanije kao što su Volkswagen, BASF i BMW.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG