Dostupni linkovi

Iranac uhapšen u Njemačkoj, osumnjičen za zavjeru za hemijski napad


Policija je pretražila rezidenciju u gradu Kastrop-Rauksel u potrazi za "toksičnim supstancama" namenjenim za izvršenje napada. (lIustrativna fotografija)
Policija je pretražila rezidenciju u gradu Kastrop-Rauksel u potrazi za "toksičnim supstancama" namenjenim za izvršenje napada. (lIustrativna fotografija)

Tridesetdvogodišnji Iranac priveden je u Njemačkoj nakon dojave američkih sigurnosnih zvaničnika da bi mogao planirati napad smrtonosnim hemikalijama, rekli su zvaničnici u nedjelju.

Policija i tužioci naveli su 8. januara da su muškarac i još jedna osoba privedeni tokom noći u gradu Kastrop-Rauxel, sjeverozapadno od Dortmunda.

Vlasti su u zajedničkom saopštenju navele da se sumnja da je muškarac planirao ozbiljan napad motivisan islamskim ekstremizmom, za koji je navodno tražio snažne otrove cijanid i ricin.

Viđeni su stručnjaci koji su nosili odijela protiv kontaminacije kako iznose dokaze iz kuće tog čovjeka.

Tužioci u Duesseldorfu su kasnije rekli da su pri početnom pretresu prostorija pronađene toksične supstance.

Nije odmah bilo jasno koliko su uznapredovali planovi za napad i da li je osumnjičeni odabrao određenu metu.

Ozbiljna dojava podstakla policijsku akciju

Njemačka novinska agencija Dpa citirala je visokog sigurnosnog zvaničnika savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Herberta Reula koji je rekao da su vlasti primile "ozbiljnu dojavu koja je navela policiju da interveniše iste noći".

On je rekao da nema naznaka da je osumnjičeni djelovao u ime iranske države, već da je navodno podržavao sunitsku ekstremističku grupu. Suniti su vjerska manjina u Iranu.

Visoki njemački sigurnosni zvaničnik zahvalio je policiji i specijalistima iz državne agencije za kontrolu bolesti koji su učestvovali u raciji.

"Naše sigurnosne službe vrlo ozbiljno shvaćaju sve informacije o prijetnjama islamizma od terorizma i djeluju", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faser u izjavi, dodajući da je u Njemačkoj spriječen 21 islamistički napad od početka stoljeća.

Faeser je ukazao na važnost međunarodne saradnje u borbi protiv ekstremističkih prijetnji i rekao da će dalje istrage tužilaca iz Duesseldorfa pokazati da li su sumnje koje su pokrenule policijsku operaciju bile opravdane.

Prije pet godina, njemačka policija uhapsila je Tunižanina i njegovu suprugu zbog sumnje da su planirali izvršiti napad ricinom u ime grupe Islamska država. Kasnije su proglašeni krivima i osuđeni na 10, odnosno osam godina zatvora.

Čak i male količine ricina, koji se proizvodi iz sjemena biljke ricinus, mogu ubiti odraslu osobu ako se pojedu, ubrizgaju ili udahnu.

XS
SM
MD
LG