Dostupni linkovi

Njemačka ekonomija ušla u recesiju


Ilustrativna fotografja: Žena u Berlinu hoda pored prodavnica sa sniženjima, 1. april 2022.
Ilustrativna fotografja: Žena u Berlinu hoda pored prodavnica sa sniženjima, 1. april 2022.

Njemačka ekonomija je ušla u recesiju, pokazuju najnoviji zvanični podaci nakon što su inflacija i kamatne stope smanjile potražnju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Destatis, njemački bruto domaći proizvod (BDP) je smanjen 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine.

Tome je prethodio pad u posljednjem tromjesečju prethodne godine, kada je BDP smanjen 0,5 posto.

Do pada je došlo dok se Njemačka borila s skokom cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je opteretilo domaćinstva kao i kompanije.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je ranije izrazio uvjerenje da je Njemačka učinila dovoljno da izbjegne pad, umanjio je strahove od produžene recesije.

“Šanse njemačke ekonomije su veoma dobre”, rekao je on na konferenciji za novinare, navodeći značajna ulaganja, uključujući i tvornice baterija.

Recesija se najčešće definiše kao stanje ekonomije nakon dva uzastopna kvartala sa smanjenjem ukupne proizvodnje.

Zaposlenost u Njemačkoj je porasla u prvom kvartalu ove godine, a inflacija je smanjena, ali će više kamatne stope i dalje negativno uticati na potrošnju i investicije, rekla je analitičarka Franciska Palmas, iz londonskog centra Kapital Ikonomiks.

Palmas je navela da je Njemačka imala "ubjedljivo najlošiji" rezultat među vodećim ekonomijama evrozone u posljednja dva kvartala i predvidjela dalje slabljenje najveće evropske ekonomije.

Inflacija, koja je u aprilu u Njemačkoj dostigla 7,2 posto, potaknuta je povećanjem cijene energije. Potrošačke cijene su tek neznatno pale u odnosu na svoj vrhunac krajem 2022. godine.

Posljednja recesija koju je Njemačka iskusila došla je kada je pandemija COVID-19 zahvatila Evropu početkom 2020. godine, što je natjeralo vlade da zatvore velike dijelove ekonomije.

Izvor: AFP, Beta
XS
SM
MD
LG