Dostupni linkovi

Njemačka poziva Bugarsku da ukine veto na pregovore o prijemu Sjeverne Makedonije u EU


Njemački kancelar Olaf Scholz sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Bugarsku da ukine veto na pregovore o pridruživanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji rekavši da bi blok trebao da izbjegne rušenje nade zemalja Zapadnog Balkana za članstvom.

Ruska invazija na Ukrajinu dala je novi osjećaj hitnosti procesu pokušaja da se zemlje Zapadnog Balkana povežu bliže sa EU u pokušaju suprostavljanja ruskom i kineskom uticaju i smanjenju regionalne tenzije, prenosi Reuters.

Scholz koji je bio u poseti Sofiji u okviru dvodnevne turneje po regionu uoči samita lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna, stavio je to pitanje kao prioritet vanjske politike.

"Vidim šanse za napredak," rekao je Scholz na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

Petkov je ponovio stav Bugarske da Sjeverna Makedonija mora ispuniti tri uslova vezana za historijsko-kulturne sporove između dvije zemlje, pozivajući Brisel da garantuje da oni budu ispunjeni.

Scholz je u Sofiju stigao iz Skoplja gdje je boravio u jednodnevnoj posjeti. U Skoplju je poručio da se zalaže da Severna Makedonija počne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

On je također rekao da je Zapadni Balkan za Njemačku od strateškog značaja i da se zalaže za prijem regiona u EU, a da to posebno važi za Sjevernu Makedoniju.

Njemački kancelar je u Skoplje stigao nakon Prištine i Beograda.

Neposredno prije povratka u Njemačku, Sholz je rekao da je volja mnogih članica EU da Zapadni Balkan uđe u EU jača nego što je bila "dugi niz godina".

XS
SM
MD
LG