Dostupni linkovi

Sporenja Berlina i Moskve o ambasadoru i procurjelim vojnim razgovorima


Njemački ambasador u Rusiji Alexander Lambsdorff (foto arhiv)
Njemački ambasador u Rusiji Alexander Lambsdorff (foto arhiv)

Njemački ambasador u Rusiji Alexander Lambsdorff proveo je u ponedjeljak oko sat vremena u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi usred spora između dvije zemlje oko objavljivanja snimka povjerljive rasprave između njemačkih vojnih zvaničnika o obezbjeđivanju raketa dugog dometa Taurus za Ukrajinu.

Ruski državni mediji prenijeli su da je Lambsdorff pozvan zbog procurjelih audio snimaka njemačkih oficira koji razgovaraju o pružanju modernog oružja Ukrajini.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je riječ o "dugo planiranom sastanku".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je istog dana da procurjeli razgovori "još jednom naglašavaju direktnu umiješanost kolektivnog Zapada u sukob u Ukrajini" i da snimak pokazuje da Njemačka "suštinski i konkretno razgovara o planovima o udaru na rusku teritoriju".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju kazalo da je tokom sastanka s Lambsdorffom zahtijevalo da Njemačka "pruži objašnjenja u vezi sa razgovorom njemačkog vrha" o oružju, dodajući da pomoć Berlina Kijevu "ukazuje na umiješanost kolektivnog Zapada u sukob u Ukrajini".

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby rekao je da je curenje snimka pokušaj Rusije da podijeli saveznike Zapada.

"Ovo je čisti i transparentan pokušaj Rusa da posiju razdor i pokažu podjele, da pokušaju da izgleda kao da Zapad nije ujedinjen", ocijenio je Kirby.

Prethodno je njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao da je vrijeme objavljivanja snimka usmjereno na podrivanje odlučnosti Zapada.

"Radi se o korištenju ovog snimka u cilju da nas destabilizuje i uznemiri", rekao je Pistorius u Berlinu u nedjelju.

Njemačko ministarstvo odbrane je u nedjelju potvrdilo da je procurjeli audio zapis sadržavao presretnuti razgovor, ali nije mogao kazati da li je na bilo koji način montiran ili ispravljen.

Snimak od 38 minuta je na ruskim društvenim mrežama objavila Margarita Simonyan 1. marta, glavna urednica državne televizije RT, ranije poznate kao Russia Today.

Nije kazala kako je došla do snimka.

Na snimku, komandant Ratnog vazduhoplovstva general Ingo Gerharc, brigadni general Frank Graefe i drugi oficiri razgovaraju o mogućoj upotrebi Ukrajine raketa Taurus njemačke proizvodnje, koje mogu da pogode ciljeve udaljene do 500 kilometara.

Snimak je uključivao diskusiju o tome kako bi Njemačka mogla obezbijediti rakete ako ih vlada odobri i da li bi Taurus bio u stanju da onesposobi Krimski most koji povezuje Rusiju s ukrajinskom regijom Krim, koju je Moskva okupirala 2014. godine.

Kijev traži oružje za jačanje odbrane od ruske invazije, koja je sada ušla u treću godinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz odbio je dati projektile, strahujući da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je na omladinskom forumu u ponedjeljak da će se Moskva "suzdržati" na ove snimke, ali da ih neće zaboraviti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG