Dostupni linkovi

Njemačka ukida zabranu putovanja iz pet zemalja


Aerodrom u Frankfurtu (29. mart 2021.)
Aerodrom u Frankfurtu (29. mart 2021.)

Njemačka ukida zabranu putovanja iz Velike Britanije, Portugala, Rusije, Indije i Nepala.

Putnici koji su primili obje doze vakcine od 7. jula neće morati ići u karantin nakon ulaska u Njemačku, dok će oni koji se nisu vakcinisali morati provesti do deset dana u samoizolaciji, uz opciju da se taj period skrati ukoliko petog dana budu negativni na testu za korona virus.

Njemačke vlasti ranije su označile pet pomenutih zemalja kao područja u kojima se šire različiti sojevi korona virusa, uključujući delta i delta plus, koji su otkriveni u Indiji.

RSE i pandemija COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Iako zabrana ulaska u zemlju nije važila za državljane Njemačke, oni su morali provesti 14 dana u samoizolaciji.

Velika Britanija, Portugal, Rusija, Indija i Nepal sada će biti klasifikovani kao područja sa velikom učestalošću prenošenja zaraze, saopštio je njemački Institut Robert Koch.

Odluka o ublažavanju ograničenja za putnike koji idu u Njemačku donesena je nekoliko sati nakon što je premijer Velike Britanije Boris Johnson potvrdio da se očekuje da London ukine sve epidemiološke mjere 19. jula.

Očekuje se da Velika Britanija saopšti plan da se vakcinisani Britanci mogu bez obaveznog karantina vratiti iz zemalja u kojima je srednji rizik od zaraze korona virusom, uključujući veliki broj evropskih država.

XS
SM
MD
LG